Četvrtak, 23 rujna, 2021

Vlada FBiH: Pozdravljeno usvajanje Zakona o statusu negovatelja u FBiH

Nemojte propustiti

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača također je pozdravio usvajanje zakona te uputio riječi zahvale svim zastupnicima koji su danas podržali njegovo usvajanje.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pozdravila je usvajanje Zakona o statusu roditelja negovatelja u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio se svim zastupnicima koji su podržali donošenje ovog zakona te izrazio uvjerenje da će zakon biti usvojen i u Domu naroda Federalnog parlamenta.

“Smatram ovo početkom rješavanja jednog velikog problema i osnovom za daljnje unapređenje kada je u pitanju ovaj vid podrške. Lično mi je stalo da roditelji njegovatelji djece s poteškoćama, oni koji su nažalost zbog stanja svog djeteta prinuđeni biti mu na raspolaganju 24 sata dnevno konačno dobiju zakonski riješen status. To je minimum koji možemo uraditi za njih u Federaciji BiH. Očekujem da zakon bude usvojen čim prije i na Domu naroda, te da onda u što kraćem roku budu urađene sve pripreme kako bi se zakon počeo i primjenjivati, a najkasnije u roku od tri mjesca”, kazao je premijer Novalić.

Dodao je da je neophodno donijeti podzakonske akte, utvrditi sistem, bazu podataka, te osposobiti centre za socijalni rad, što je od velikog značaja kako bi se na vrijeme mogla planirati sredstva u budžetu i za narednu godinu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača također je pozdravio usvajanje zakona te uputio riječi zahvale svim zastupnicima koji su danas podržali njegovo usvajanje.

“Ovo je jedan od najhumanijih zakona koji su do sada doneseni. Ovo je značajna stavka socijalne reforme. Želimo reformu koja nije politična. Tri mjeseca nakon stupanja na snagu zakona, analizirat ćemo njegovu primjenu i učinke kako bi uradili eventualno potrebne izmjene i dopune, a sve s ciljem da zakon bude što bolji i sveobuhvatniji“ kazao je ministar Drljača.

Ovaj zakon prvi put sistemski rješava ovo pitanje, a cilj mu je da se jednom od roditelja osoba sa invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo