Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Nemojte propustiti

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru dala saglasnost na Prijedlog odluke Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata po kojoj bi ona bila produžena do kraja maja ove godine.

“Ovom odlukom, čija primjena je predložena do 31. maja 2023. godine, privremeno se zabranjuje izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata s ciljem osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini”, navode iz Vlade FBiH.

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo.

Kako je obrazložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prijedlog odluke je izrađen na osnovu konsultacija i sastanaka s mjerodavnim entitetskim institucijama.

U obrazloženju novopredložene odluke navedeno je da BiH ima razvijenu drvoprerađivačku industriju koja zapošljava veliki broj radnika, a čiji opstanak zavisi od urednog snabdijevanja određenih drvnih sortimenta.

“Stoga, šumski drvni sortimenti predstavljaju esencijalnu i stratešku robu za BiH. Pri tome je posebno bitno da bude osigurano ekološki i ekonomski održivo upravljanje šumskim resursima”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kakve je statuse na društvenim mrežama pisao monstrum Bojan Prodan: “Kad se zarati ja ću vas …”

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen. Prije nepunih 15 godina...

Možda vas zanima i ovo