Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Vlada Federacije uvodi doživotne mandate?

Nemojte propustiti

Vlada Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici ponovo je napravila zaokret: vratila je, odnosno po drugi put utvrdila autentično tumačenje člana 5 Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

U julu je smatrala tu odredbu jasnom, a u augustu je dala identičan prijedlog koji je Parlament Federacije odbio, a Predsjedništvo FBiH je nakon svega donijelo odluku o raspisivanju konkursa za novi saziv Komisije.

Mandat KVP-u istekao je 2009, što je potvrdio i Vrhovni sud FBiH. Pa, ipak, i Vlada i Ured visokog predstavnika u BiH pokušavaju ozakoniti rad izvan mandata. Vlada je, također, na istoj sjednici razmatrala i nacrt dopuna Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, koji nije usvojen ali je formirana radna grupa koja će uzeti u obzir sugestije sa sjednice i ugraditi ih. Želi li ova Vlada ozakoniti hiljadugodišnje sjedenje u istim foteljama i doživotne mandate?

“Smisao predloženih dopuna Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima je da se jasno utvrdi princip kontinuiteta funkcije kako bi se osigurala pravna sigurnost i institucionalna stabilnost u Federaciji BiH, odnosno kako bi se onemogućile blokade u radu pojedinih institucija ili njihovih tijela”.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

(Oslobođenje)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo