Srijeda, 23 lipnja, 2021

Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o poskupljenju vode

Nemojte propustiti

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda, kojom se uređuju oblasti snabdijevanja vodom za piće, obrade i odvođenja otpadnih i atmosferskih voda, ugovornih odnosa, obaveza i odgovornosti davaoca i korisnika usluga, uslova mjerenja, obračuna i plaćanja komunalnih usluga, kao i njihovog neovlaštenog korištenja, te prekida i ograničenja isporuke komunalne usluge.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju cijena usluga vodnosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda kojom se definišu cijene potrošnje vode i odvodnje za domaćinstva, za privredne subjekte i za sve ostale pravne osobe.

Kako je navedeno u Odluci, svi potrošači iz kategorije domaćinstva su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za “prvih” 5 metara kubnih potrošene vode mjesečno.

S povećanjem potrošnje vode blago se povećava i njena cijena, tako da za potrošnju narednih 5 kubika vode cijena je povećana na iznos od 1,76 KM, a svaki kubik vode preko potrošenih 10 kubika plaćaće se po cijeni od 1,95 KM po kubnom metru.

Na ovaj način se želi podstaći stanovnoštvo na racionalniju potrošnju vode, a vodilo se računa i o socijalnim i ekonomskim uslovima domaćinstava u Kantonu.

Primjena ove odluke počinje od 1. avgusta, saopšteno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.

Vlada je danas dala saglasnost na imenovanje direktora u pet škola u Kantonu Sarajevo te je potvrđeno da se Jasminka Kulić, doktorka stomatologije, imenuje za direktorku Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo, da se Esat Erović, profesor tehničkog odgoja, imenuje za direktora OŠ “Skender Kulenović”, da se Sudo Lavić, profesor sociologije, imenuje za direktora Desete osnovne škole na Ilidži, da se Hajro Ćuprija, profesor bosanskog jezika, imenuje za direktora Osnovne škole “Fatima Gunić”, te da se Fatima Hidžić Omerović, profesorka istorije književnosti, imenuje za direktorku Srednje ugostiteljsko-turističke škole.

Vlada je dala saglasnost Upravnom odboru Instituta za jezik na imenovanje dr Alena Kalajdžije za direktora ovog Instituta.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo