Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Vlada KS još uvijek bez odluke o subvenciji, građani će plaćati veće račune za plin i do 40 posto

Nemojte propustiti

Od novembra je plin poskupio više od 23 posto, a od januara ove godine za još 15 posto.

Premijer KS Edin Forto potvrdio je da Vlada KS još nije donijela konačnu odluku kako će odgovoriti na poskupljenje plina koje bi za građane KS značilo uvećanje računa za 40 posto, ukoliko se ne nastavi subvencija koju je Vlada plaćala za mjesec novembar i decembar.

Podsjećamo, od novembra je plin poskupio više od 23 posto, a od januara ove godine za još 15 posto.

“Najveći potrošač plina u BiH je Kanton Sarajevo i građani KS. I ovo je veliki udar na budžete građana i firmi. Mi smo već spriječili jedno povećanje subvencijama. Mi ćemo u ovim budžetskim raspravama razgovarati unutar Vlade da li možemo i kako bi mogli eventualno amortizirati i ovo dodatno poskupljenje ili možda nećemo biti u mogućnost i nešto od tog dodatnog poskupljenja ćemo možda morati proslijediti prema potrošačima”, kazao je Forto za Polis.

On je podsjetio da je povećana osnovica radnicima koji plaću primaju iz budžeta dok je u preduzećima iz komunalne privrede omogućeno povećanje od 80 odnosno 100 KM upravo zbog povećanja troškova života.

Kanton Sarajevo je bez budžeta za 2022. godinu i na snazi je odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo