Srijeda, 5 svibnja, 2021

Vlada RS objavila cijene: Putarina u ovom bh. entitetu čak 39 puta skuplja nego u Švajcarskoj

Nemojte propustiti

Još nevjerovatniji podatak je da je na navedenoj dionici u Republici Srpskoj godišnja putarina skuplja više od 39 puta nego u Švajcarskoj, gdje vozače godišnja vinjeta košta 71 KM, odnosno 40 švajcarskih franaka.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o visini putarine, kojom se utvrđuje visina putarine na svih 106 kilometara auto-puta koji je u upotrebi i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine.

Uredba reguliše i godišnju cijenu putarina za različite kategorije vozila, a ona višestruko nadmašuju godišnju cijenu u nekim od najrazvijenijim zemljama Evrope.

Tako, na primjer, cijena godišnje putarine od Doboja do Banjaluke za putnička vozila iznosi 2.800 KM, što je čak 13 puta više nego u Sloveniji gdje godišnja vinjeta iznosi 110 eura, odnosno oko 215 maraka, pišu Nezavisne novine.

Koliko je skupa putarina na auto-putevima u Republici Srpskoj još više dočarava podatak da je vinjeta u Austriji manje od 90 evra (89,20), ili 174 marke, što je nevjerovatnih 16 puta manje nego na pomenutoj dionici Doboj – Banjaluka.

Još nevjerovatniji podatak je da je na gore navedenoj dionici u Republici Srpskoj godišnja putarina skuplja više od 39 puta nego u Švajcarskoj, gdje vozače godišnja vinjeta košta 71 KM, odnosno 40 švajcarskih franaka.

Od Švedske smo još dalje nego od već pomenutih zemalja. Naime, godišnja vinjeta u ovoj zemlji iznosi svega 6,40 evra, odnosno 12,5 maraka, što je vrtoglavih 224 puta manje nego ako kupite godišnju putarinu od Doboja do Banjaluke.

O tome koliko su naše putarine skuplje nego u zemljama poput Njemačke, Finske, Belgije, pa čak i Albanije i Crne Gore, ne vrijedi ni govoriti, jer se u tim zemljama ne plaća putarina za putnička vozila.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo