Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Vlada TK donijela odluku o kreditiranju studenata

Nemojte propustiti

Vlada Tuzlanskog kantona danas je održala sjednicu na kojoj su donesene odluke vezane za kriterije kreditiranja redovnih i nadprosječnih studenata, a usvojen je i zahtjev Senata Univerziteta u Tuzli o promjeni broja studenata za upis u prvu godinu I ciklusa studija na fakultete i akademije Univerziteta u Tuzli.

“Vlada je danas donijela prijedlog odluke za kreditiranje studenata koji ostvaruju nadprosječan uspjeh i odluku o kreditiranju studenata po materijalnom i socijalnom statusu. Ove dvije odluke za dodjeljivanje studentskih kredita su dobile pozitivno mišljenje i saglasnost Komisije za obrazovanje, kulturu i sport TK-a” – izjavila je pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona Mersija Jahić, istakavši da se uskoro može očekivati raspisivanje konkursa za studentske kredite.

Pojasnila je da je za kreditiranje studenata iz Budžeta Tuzlanskog kantona odobreno 462 hiljade konvertibilnih maraka, a kojima će biti finansirano oko 385 studenata.

Na sjednici je Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila i zahtjev Senata Univerziteta u Tuzli o promjeni broja studenata za upis u prvu godinu I ciklusa studija na fakultete i akademije Univerziteta u Tuzli. Ovim zahtjevom je obuhvaćeno 169 studenata koji su položili prijemni ispit na prvom upisnom roku.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U okviru sjednice Vlada je dala i pozitivno mišljenje o inicijativi Centra za rehabilitaciju sluha i govora o formiranju odjeljenja za djecu oštećenog vida.

“To je specijalna osnovna škola koja egzistira na području Tuzlanskog kantona, a koja je Ministarstvu obrazovanja uputila inicijativu da se u sastavu ovog centra formira Odjel za djecu oštećenog vida. Vlada je dala pozitivno mišljenje na elaborat ove inicijative, te je slijedeći korak da i Skupština Tuzlanskog kantona da pozitivno mišljenje” – dodala je Jahić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo