Subota, 16 listopada, 2021

Vlada TK: Preostaje da se staž radnicima “Aide” uvezuje postepeno

Nemojte propustiti

Foto: TIP.ba
Foto: TIP.ba

Rješavanje problematike i uvezivanje radnog staža radnicima Fabrike obuće “Aida“ bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića s direktorom Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijadom Krnjićem.

Ideja premijera Gutića je bila da se s Federalnim zavodom penzijsko-invalidskog osiguranja dogovori reprogram dugovanja za doprinose ukupno 317 radnika Aide, na način da Zavod uveže staž za sve radnike Aide, a da Vlada Tuzlanskog kantona u određenom vremenskom periodu uplati sredstva za tu namjenu.

-Mi smo od predstavnika PIO FBiH tražili uvezivanje staža za Aidine radnike, a da Vlada TK u naredne tri godine uplaćuje potreban iznos. Nažalost, Zakon je neumoljiv i dobili smo odgovor da se uvezivanje vrši samo za onoliko koliko se uplati – kazao je premijer Gutić.

Također, premijer navodi da će se nastaviti s pregovorima kako bi se ovaj problem riješio, a plan Vlade TK je da se to i uradi u naredne tri do četiri godine.

-Ja se bojim da to nije šest miliona koliko se govori, ali se nadam da ćemo uspjeti u narednim godinama mandata riješiti pitanje Aide. Pitanje je koliko će radnici imati razumijevanja za naš plan, a to je, da napravimo analizu, te da u skladu s budžetskim mogućnostima, svake godine uvezujemo staž za određen broj radnika – dodao je Gutić.

To bi se odvijalo po prioritetima, odnosno po starosnoj dobi radnika i to je jedino rješenje, kako bi se izbjegao stečaj nekadašnjeg giganta za proizvodnju obuće, smatra premijer, saopćeno je iz Vlade TK.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo