Utorak, 22 lipnja, 2021

Vlada tvrdi da se građani jeftino griju: U Sarajevu od oktobra nove cijene centralnog grijanja – više za 20 posto!

Nemojte propustiti

Moramo napraviti balans, jer 60 posto građana grije se na plin i plaća veću cijenu i do 40 posto nego što je slučaj sa računima za grijanje i zato moramo korigovati cijene, tvrdi ministar Zlatko Petrović

Centralno grijanje u Kantonu Sarajevo od 15. oktobra poskupjet će za 20 posto. Veće cijene, kako je za Oslobođenje pojasnio Zlatko Petrović, ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, neće plaćati građani koji koriste pravo na subvenciju.

“Sadašnja cijena grijanja je nerealna i godinama nije usklađivana sa cijenom gasa. Vrlo brzo trebao bi biti usvojen zakon o sanaciji komunalnih preduzeća tako da bi to trebalo da riješi dugogodišnja međusobna dugovanja.

Novi tarifni sistem možemo očekivati početkom grijne sezone, odnosno kada Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS-a reprogramira socijalnu politiku.

grijanje_depo_249749621Moramo napraviti balans, jer 60 posto građana grije se na plin i plaća veću cijenu i do 40 posto nego što je slučaj sa računima za grijanje i zato moramo korigovati cijene”, kazao je ministar Petrović.

Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora Toplana, kaže da ovo preduzeće zagrijava oko 53.000 domaćinstava i da su u velikim gubicima.

“Cijene gasa koje su naš osnovni energent povećavale su se nekoliko puta do sada, a naše cijene su ostajale iste i to je stvaralo dugovanja prema Sarajevogasu kao glavnom dobavljaču. Mi njima od 1996. godine do sada dugujemo 84 miliona maraka, a građani nama 68 miliona KM. Vlada Kantona Sarajevo naše cijene nije mijenjala od 2007. godine, tako da ćemo sa ovom korekcijom probati umanjiti dugovanje prema Sarajevogasu”, kazao je Ljubuškić

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo