Petak, 20 svibnja, 2022

Vlada ZDK već gotovo 20 godina plaća kamatu za nikad vraćene kredite

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK, uputila je inicijativu za formiranje komisije koja bi izvršila uvid te Skupštini dostavila spisak svih pravnih lica s kojima s kojima je Vlada ZDK potpisala komisione ugovore od 2003. godine. P

ovod su pojedini krediti čiji je rok otplate do danas istekao ali Vlada i dalje plaća kamatu za njih.

„Vlada ZDK je 2003. godine podigla kredite kod IK banke, današnje ASA banke, u iznosu od oko pet miliona KM kao vid poticaja firmama Natron Maglaj i KTK Visoko. Rok otplate je bio pet godina, a obaveza plaćanja je bila na pomenutim firmama. Oni ni danas nisu otplaćeni pa tako Vlada svake godine plaća kamatu. Novac građana ZDK koji je uplaćen banci na osnovu kamate danas iznosi oko 600.000 KM.

Zašto Natron Maglaj i KTK Visoko nisu vratili kredite? Ko ih je mogao osloboditi te obaveze? Zašto IK banka, a sada ASA banka, nije postupila u skladu sa Zakonom i preuzela obaveze iz Ugovora? I na kraju, ko stoji iza ovolikog iznosa plaćenih kamata iz budžetskih sredstava, oko 600.000 KM?

Ono što budi još veću sumnju u kriminalne radnje jeste da je Natron Maglaj neposredno poslije privatizovan i prodan. Tu je zakazala Agencija za privatizaciju koja je povrat duga morala prenijeti na novog vlasnika. Zbog svega navedenog tražim formiranje komisije koja treba dati odgovore na pitanja koja sam postavila, ali i na to s kim su još, osim pomenute dvije firme, sklapani slični aranžmani.”

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Udar na Vučića iz EU: ‘Mi ili Putin! Biti neutralan oko rata u Ukrajini je nemoguće’

Od država Zapadnog Balkana se traži da podrže napore za dodatnu izolaciju Rusije, ali i da budu spremne boriti...

Možda vas zanima i ovo