Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Vladimir Putin nudi rješenje za izvoz žitarica iz Ukrajine: Najlakše rješenje, to niko ne spriječava

Nemojte propustiti

Putin je rekao da će se problemi na globalnom tržištu pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija ruskim proizvođačima gnojiva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u petak optužbe da Rusija blokira izvoz žita preko ukrajinskih luka i predložio da se žito izvozi kroz Bjelorusiju, uz uslov da se toj zemlji ukinu sankcije.

Putin je na državnoj televiziji rekao da Zapad pokušava prikriti vlastite pogreške optužujući Rusiju za probleme na globalnom tržištu.

Ruska vojska je zauzela veći dio južne ukrajinske obale i njeni brodovi kontrolišu pristup lukama na Crnom moru. Moskva je optužila Ukrajinu i Zapad za poremećaje u izvozu ukrajinskog žita.

– Ako neko želi riješiti problem izvoza žita iz Ukrajine, molim, najlakši način je kroz Bjelorusiju. To niko ne sprečava. Ali, najprije treba ukinuti sankcije Bjelorusiji, rekao je Putin, prenosi N1.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko je ranije u petak rekao da je Minsk spreman preko svoje teritorije dopustiti tranzit ukrajinskog žita do luka u Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji ili na Baltiku, ako preko tih luka bude mogla izvoziti bjelorusku robu.

Putin je rekao da će se problemi na globalnom tržištu pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija ruskim proizvođačima gnojiva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo