Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Vladimir Putin postavio uslove Ukrajini za prekid vojnih operacija!

Nemojte propustiti

Sekretar Kremlja je kazao da će Putin odrediti vrijeme pregovora, ali je dao garancije da će se Rusija angažirati samo “ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati o tome”

Moskva je spremna pregovarati o uslovima prekida vatre s Kijevom, rekao je sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema Peskovu, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, s naglaskom na dobivanju garancija neutralnog statusa i obećanja da neće imati oružje na svojoj teritoriji.

Riječ je o slovima koji bi, prema Peskovu, omogućili postizanje demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine, te eliminirali ono što Rusija trenutno smatra prijetnjom sigurnosti svoje države i naroda.

“Predsjednik je formulirao svoju viziju onoga što možemo očekivati od Ukrajine kako bi se riješili problemi takozvane ‘crvene linije’. To je neutralan status i to je odbijanje raspoređivanja oružja”, pojasnio je Peskov.

Peskov je dodao da će Putin odrediti vrijeme pregovora, ali je dao garancije da će se Rusija angažirati samo “ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati o tome”.

“Operacija ima svoje ciljeve – oni se moraju postići. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da će ciljevi biti postignuti”, nastavio je Peskov, sugerirajući da bi, ako Kijev pristane ispuniti zahtjeve, sadašnji vojni napad na Ukrajinu mogao biti prekinut.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

EU parlamentarci u Sarajevu: Budno pratimo događaje u BiH, institucije moraju raditi

Nakon sastanka poslanika Predstavničkog doma PSBiH sa poslanicima u parlamentu Evropske unije obratili su se poslanik u Predstavničkom domu...

Možda vas zanima i ovo