Srijeda, 16 lipnja, 2021

Vlasnik Violete odriješio kesu: Kupio sam respiratore, vlast se mora uključiti da ih dopremimo

Nemojte propustiti

Kontakte s vlastima po ovom pitanju već je imao. Konkretnog odgovora – još uvijek nema. Ko će u BiH dopremiti opremu vrijednu blizu pola miliona maraka?

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, kazao je za N1, da je ova firma uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv korona virusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u KIni. Navodi da je pokušao opremu kupiti i od evropskih proizvođača, ali niko nije mogao garantovati isporuku prije augusta.

Čorluka je u razgovoru za N1 zatražio intervenciju vlasti i ambasada u BiH kako bi dragocjena oprema što prije bila transportovana iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

”Problem je što je gužva u prevozu i od nas već dobavljači traže da vozimo robu koja je spremna, pa sam tražio da se uključe ambasade, da se uključi Vlada, da se uključe banke i ne znam ko više. Amerika i Njemačka nemaju opreme i respiratora, a mi smo uspjeli pronaći i uplatiti. Tažim da se izađe u susret i da se pomogne u organizaciji. U ovoj teškoj situaciji trebamo pomoći zdravstvu Bosne i Hercegovine”, ispričao je Ćorluka za N1.

Radi se o značajnim finansijskim sredstvima premda je, kako je naglasio naš sagovornik, bio rizik ući u ovakav aranžman.

”Mi smo uplatili 400.000 maraka za opremu i izložili smo se velikom riziku, jer prvi put radimo s tim firmama. Prepoznali smo vrijeme kad zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine treba pomoć. Svim bolnicama, odlučili smo se za 38 zdravstvenih ustanova, da podijelimo negdje oko 400 jedinica maski, profesionalnih odijela za bolnice i šest respiratora”, pojasnio je Ćorluka.

Kontakte s vlastima po ovom pitanju već je imao. Konkretnog odgovora – još uvijek nema. Ko će u BiH dopremiti opremu vrijednu blizu pola miliona maraka?

”Ne mogu ja ništa negativno reći, ali su se oni našli nespremni u ovoj situaciji, spori i neodlučni i niko da preuzme odgovornost i kaže: evo riješit ćemo. Politika treba uključiti ambasade, jer tim zemljama smo mi dobro tržište, svi viškove svoje proizvodnje guraju u Bosnu i Hercegovinu, ali sada u ovoj krizi, kad je falilo robe, samo domaći proizvođači su bili na policama dok je svih uvoznih roba u jednom momentu nestalo. Morali bismo se malo više humano uključiti i te firme koje izvoze u Bosnu i Hercegovinu da pomognu. Ovo je samo jedan dio koji sam ja uplatio da potaknem i druge. Mi ćemo još pomagati i tek kad se ovo prevaziđe trebat će pomoć, jer sami gospodarstvenici neće to moći iznijeti na svojim plećima”, dodao je Ćorluka uz napomenu da Violeta posluje u otežanim uvjetima, ali uz spremne sirovine i veliku brigu o zdravlju uposlenika.

”Violeta je stabilna i organizirana firma koja se uspješno bori sa konkurencijom i raznim nedaćama. Otežano je raditi. Obezbijedili smo sirovine koje nam u Ploče dolaze brodovima. Ljudi rade pod maskama i u posebnom režimu. Važnije je ostati zdrav nego ostvariti neki porofit. Sve je okrenuto očuvanju zdravlja. Valjda će opet nekad moći da se normalno razmišlja i radi”, zaključio je Ćorluka na koncu razgovora za N1.

Podsjećamo, prema posljednjih informacijama, u Bosni i Hercegovini je potvrđeno blizu 600 slučajeva zaraze korona virusom COVID-19. Smrtnih slučajeva je 18. U svijetu je više od milion pozitivnih na novi virus korone.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo