Utorak, 22 lipnja, 2021

Vlasnik Violete: Svim firmama, koje ne otpuštaju radnike, treba pomoći u doprinosima

Nemojte propustiti

Ćorluka je kazao da je u prvoj fazi najpotrebnije pomoći malim obrtnicima i malim kompanijama koje djeluju lokalno.

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, bio je gost Dnevnika na Federalnoj televiziji, gdje je govorio o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te komentirao mjere Vlade Federacije BiH na sprječavanju negativnih posljedica pandemije.

Ćorluka je na početku rekao da je poslovanje otežano u cijelom svijetu, tako da je i Violeti otežana nabavka sirovina, transport robe, dostava kupcima, ali da se brzo prilagođavaju.

Mislim da je dobro da se struka posveti analitici, jer ne znamo ni koliko će stvarno ovo trajati, da ne istrčimo u početku pa da ne možemo ispratiti sve to šta će nas snaći kroz ovaj period koji niko ne zna koliko će tačno trajati“, dodao je Ćorluka.

Ćorluka je kazao da je u prvoj fazi najpotrebnije pomoći malim obrtnicima i malim kompanijama koje djeluju lokalno.

„Velike firme sigurno imaju veće unutarnje rezerve i one će moći duže izdržati. Znači, apeliram da se ti najmanji privredni subjekti odmah pomognu, a onda da se vidi koliko će ovo trajati, pa će trebati svi zaposlenici i sve firme koje ne otpuštaju radnike da se pomogne u doprinosima, da se smanje doprinose ili da se u tom vremenu ne plaćaju“, podvukao je Ćorluka.

Dodao je da smatra da nije dobro što se počelo obračunavati za prva tri mjeseca, te iznio prijedlog izmjena.

“Vidjeli smo da su svi strani brendovi nestali u toj krizi. Sada se ponovo vraćaju, ali taj psihološki moment je bilo bitno prebroditi. Da znaju potrošači da neće nestati, da se ne moraju stvarati zalihe, jer mi kao domaći proizvođači im dajemo sigurnost i oni mogu biti bez brige, kazao je on.

Na pitanje o tome kada će biti dopremljeni respiratori, Ćorluka je kazao da je Violeta uplatila u Kinu 400.000 KM, te da oprema treba doći.

„Apel smo poslali svim ambasadama, vlastima, ministarstvima. Dobili smo dosta pozitivnih povratnih informacija. Međutim, najbrži je bio Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini. Gospodin Johann Sattler je obećao da će sutra (četvrtak) potpisati ugovor sa prevoznikom i da će platiti transport. Mi se nadamo da će sljedećeg tjedna medicinska oprema biti na raspolaganju bolnicama. Ovim putem se zahvaljujem gospodinu Sattleru i nadam se da ćemo i ubuduće u ovakvim situacijama jedni drugima izlatiti u susrete. Mene su još neke tvrtke i banke zvale i mislim da će se i oni sada uključiti i da neće nedostajati medicinske opreme u BiH“, zaključio je Ćorluka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo