Petak, 18 lipnja, 2021

Vlast zabranila riječ ‘koronavirus’: Policija hapsi ljude koji nose maske ili razgovaraju o pandemiji

Nemojte propustiti

TURKMENISTAN – “Reporteri bez granica”, čije je sjedište u Parizu, navode da se dešava da policija u civilu hapsi ljude koji nose maske ili razgovaraju o koronavirusu.

Turkmenistan je zabranio medijima da upotrebljavaju riječ koronavirus, prenose agencije. Kako se navodi u saopćenju Međunarodne organizacije za slobodu medija “Reporteri bez granica” (RSF), riječ koronavirus uklonjena je i iz zdravstvenih brošura koje su distribuirane školama, bolnicama i kompanijama.

Bogata centralnoazijska država, koja graniči s Iranom, za sada nije prijavila nijedan slučaj zaraze, dok u susjednom Iranu ima više od 44.000 zaraženih.

“Reporteri bez granica”, čije je sjedište u Parizu, navode da se dešava da policija u civilu hapsi ljude koji nose maske ili razgovaraju o koronavirusu.

Turkmenistan je na posljednjem mjestu “Svjetske slobode medija” u 2019. godini i spada među najzatvorenije države svijeta. Zemljom od 2006. vlada predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, uz kult ličnosti u kojem se on predstavlja kao arkadak (zaštitnik).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo