Nedjelja, 17 siječnja, 2021

Vlasti donijele odluku: Njemačka ide u još tvrđi lockdown, uveden niz novih rigoroznih ograničenja za građane…

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Dragan Čović: Građanska BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem; Željko Komšić je bošnjački član Predsjedništva

- Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost...

Od sutra stupaju na snagu: Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ, sve mjere produžene za 14 dana

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, a početak primjene...

Slučaj u BiH: Vlasnik fotografske radnje osumnjičen za falsifikovanje blizu 200 nalaza u vezi PCR testiranja

PRIJEDOR - U toku je rad na kompletiranju predmeta, nakon čega će Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, biti dostavljen izvještaj...

SDP BiH preko Suda BiH zatražio ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

Nakon dokaza o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama na izborima u Mostaru, Socijaldemokratska partija BiH je odlučila putem Suda...

Merkel je rekla da je broj novih infekcija u Njemačkoj i dalje previsok, a nova varijanta virusa identificirana u Velikoj Britaniji izazvala je veliku zabrinutost.

Njemačke vlasti su u utorak produžile zatvaranje u cilju sprečavanja širenja virusa korona do 31. januara i usvojile oštrije mjere u borbi protiv drugog vala pandemije, prenosi agencija Anadolija.

Kancelarka Angela Merkel objavila je to nakon sastanka s premijerima 16 saveznih država putem videokonferencije.

Merkel je rekla da je broj novih infekcija u Njemačkoj i dalje previsok, a nova varijanta virusa identificirana u Velikoj Britaniji izazvala je veliku zabrinutost.

“Moramo biti posebno oprezni sada. Ovo je nova i vanredna situacija“, upozorila je i pozvala građane da socijalne kontakte svedu na minimum i da što više vremena ostanu kod kuće u naredne tri sedmice.

Prema odlukama donesenim na sastanku, škole, vrtići i sve nevažne prodavnice ostaće zatvorene barem do 31. januara širom zemlje.

U područjima u kojima je broj zaraženih veći od 200 na 100.000 ljudi, lokalne vlasti mogle bi građanima zabraniti putovanja dalja od radijusa od 15 kilometara od njihovog prebivališta.

Pooštrene mjere Vlade uslijedile su nakon što je u Njemačkoj registrovan rekordan broj infekcija i smrtnih slučajeva od virusa korona posljednjih sedmica.

Službeni broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze ovim virusom u utorak je dostigao 35.518, a u posljednja 24 sata umrle su 944 osobe.

Institut “Robert Koch“ objavio je da je stopa incidencije tokom sedmodnevnog perioda iznosila 134,7 slučajeva na 100.000 ljudi, gotovo tri puta više od vladinog cilja.

Njemačka ima peti najveći broj zaraženih od korone u zapadnoj Evropi, iza Velike Britanije, Francuske, Italije i Španije. Ukupan broj do sada zaraženih iznosi preko 1,78 miliona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nebojša Vukanović: Bit ću kandidat za Predsjedništvo BiH, otišao bih 11. jula u Srebrenicu!

Narodni poslanik u Skupštini RS-a Nebojša Vukanović večeras je bio gost večeras na FACE televiziji. Prenosimo neke od najinteresantnijih...

Možda vas zanima i ovo