Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Vlasti odlučile da kondomi budu besplatni za mlađe od 25 godina, dobijat će ih u apotekama

Preporučeno

S inicijativom o kondomima, Macron nastoji riješiti problem spolnog zdravlja mladih.

Kondomi za mlade Francuze do 25 godina od sada su besplatni u svim apotekama diljem zemlje, javlja dpa i dodaje da vlada predsjednika Emmanuela Macrona to smatra preventivnom mjerom za sprečavanje neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

Macron je taj plan predstavio početkom decembra i prvobitno je bio namijenjen za mlade od 18 do 25 godina, ali je nakon kritika proširen i na maloljetnike.

Upravo se čita:  Djevojka (16) namamila u šumu taksistu koji je silovao: Pojavila su se njena braća s užetom, a o epilogu bruji cijela Švedska

Već godinu dana je na snazi mjera o besplatnoj kontracepciji, uključujući pilule i spirale, za žene do 25 godina, a prije toga su pravo na besplatne pilule protiv začeća uživale djevojke do 18 godina.

S inicijativom o kondomima, Macron nastoji riješiti problem spolnog zdravlja mladih.

Što se tiče seksualnog obrazovanja, Macron je rekao da se Francuska nije iskazala te da je “realnost jako, jako daleko od teorije” “Moramo bolje educirati učitelje u tom području, moramo ih ponovo senzibilizirati”, rekao je Macron.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo