Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Vlasti razmišljaju o novom zakonu: Pušači će plaćati više za zdravstvenu zaštitu?

Nemojte propustiti

HOLANDIJA – Prema nezvaničnim podacima, u Holandiji se nalazi oko 3,1 miliona pušača od kojih 465.000 puši više od 20 cigareta dnevno.

Holandske vlasti razmišljaju da za pušače u toj zemlji uvedu veće premije zdravstvenog osiguranja, javila je agencija Anadolija.

Većina Holanđana smatra da ljudi koji puše trebaju plaćati veće naknade za zdravstveno osiguranje, objavila je u utorak Nacionalna agencija za statistiku Holandije (CBS).

Holandski zdravstveni sistem je zasnovan na principu solidarnosti: svi plaćaju istu premiju bez obzira na starosnu dob i zdravstveno stanje, a osiguravajuća društva moraju prihvatiti svaki zahtjev za osnovni paket zdravstvenog osiguranja.

Međutim, ukupno 58 posto nepušača u Holandiji smatra da bi pušači trebali platiti više za zdravstvenu zaštitu.

Prema podacima CBS-a, zanimljivo je da čak 20 posto pušača smatra da bi trebali platiti više.

Teške pijanice su također na meti javnosti, a 45 posto ispitanika smatra da bi i oni trebali plaćati veće zdravstvene premije.

Također, četvrtina anketiranih misli da bi se isto trebalo odnositi i na ljude koji ne vježbaju dovoljno ili imaju višak kilograma.

Prema nezvaničnim podacima, u Holandiji se nalazi oko 3,1 miliona pušača od kojih 465.000 puši više od 20 cigareta dnevno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u Bosni i Hercegovini: Preminula 24-godišnja studentica

"Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je ostao bez drage i vrijedne studentice Farah Fazlagić-Gezgel", saopćili iz obrazovne ustanove te...

Možda vas zanima i ovo