Subota, 28 siječnja, 2023

Vlasti u BiH će izaći u susret proizvođačima peleta: Odobrit će izvoz na 60 dana?

Nemojte propustiti

– Smatramo da je riječ o opravdanom zahtjevu, jer želimo da izađemo u susret potrebama privredne zajednice.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac primio je predstavnike Privredne komore Federacije BiH (FBiH), koje je informisao da je uputio Vijeću ministara prijedlog odluke o izmjenama odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.

Ministar je istakao da je prijedlog ove odluke izrađen na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske, koja je od Vijeća ministara zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Košarac je rekao da je prijedlog o ukidanju zabrane izvoza peleta podržala i Područna privredna komora Banjaluka, uvažavajući zahtjeve privredne zajednice i činjenicu da je potražnja smanjena jer su zadovoljene potrebe domaćeg tržišta za ovom sirovinom.

– Smatramo da je riječ o opravdanom zahtjevu, jer želimo da izađemo u susret potrebama privredne zajednice. Stoga smo opredijeljeni da izmijenimo odluku o zabrani izvoza peleta na način da kompanijama koje se bave spoljnotrgovinskim prometom omogućimo da u periodu od 60 dana realizuju ugovorene poslove u inostranstvu – poručio je ministar spoljne trgovine.

On je naglasio da će se, nakon isteka pomenutog perioda, ići u pravcu uvođenja izvoznih ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedenog peleta i ogrevnog drveta.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim privrednim temama i stanju u komorskom sistemu u BiH, kao i o mogućnosti produženja važenja Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, budući da rok primjene ove odluke ističe 31. decembra.

Košarac i predstavnici Privredne komore FBiH zajednički su ocijenili da je potrebno definisati standarde i usvojiti odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, budući da je to jedan od uslova za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stanju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, te naglasili potrebu unapređenja komorskog sistema u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo