Subota, 4 prosinca, 2021

Voće, povrće i pšenica na udaru visokih temperatura

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Iako su meteorolozi za kraj mjeseca najavili snijeg, prema posljednjim informacijama, visoke temperature zraka mogle bi se zadržati i do druge polovine februara.

To ni u kom slučaju ne pogoduje rastu i razvoju voća i povrća, smatraju stručnjaci. Kako bi ušle u narednu vegetaciju, voćnim kulturama je potrebno da oko 60 dana budu izložene niskim temperaturama, što u posljednje vrijeme nije slučaj.

„ S obzirom da su temperature do sada bile nešto više iznad prosjeka to bi mogao biti problem za narednu vegetaciju. Takođe, zbog nedovoljnjih sniježnih i kišnih padavina, nepovoljno se može odraziti na sljedeću vegetaciju, sa aspekta vodne opskrbljenosti biljaka.“, ističe Emin Rustemović agronom za voćarstvo.

Ukoliko u narednih deset dana ne dođe do većih padavina, prije svega kiše, stručnjaci upozoravaju da bi štete mogle nastati na već posijanoj pšenici.

„ Ono što bi moglo biti problematično na otvorenom polju posebno kod pšenice je to, da je uslijed nedavnih mrazeva došlo do izdizanja korjenovog sistema iz zemljišta u površinskom sloju, te bi dobro došla jedna jača kiša, kako bi se izvršilo slijeganje tog zemljišta, jer se jednostavno ni sa valjcima ne može sada ući u polje.“, pojašnjava Nezir Hodžić stručnjak za ratarske kulture i povrće.

Kulturama koje su rano posijane u plastenicima takođe ne pogoduje ovo vrijeme.

„ Posebno se tu radi o perima luka i salatom, koja može ući u fazu formiranja glavice i ako bi u februaru bilo niskih temperatura ispod -7 ili -10, moglo bi doći do oštećenja.“, dodaje Hodžić.

Kulturama koje su kasnije posijane u plastenicima, vrijeme u određenoj mjeri ide na ruku, no i tu treba biti oprezan, zbog otežanog stvaranja vlage. Stručnjaci upozoravaju i na prisustvo krtica i miševa koji su izuzetno aktivni i štetni na visokim temperaturama kao i prevelikim zahlađenjima.

(RTV Slon)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo