Subota, 27 studenoga, 2021

Voćni sokovi nisu zdravi kao što mislimo

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Iako bi voćni sokovi trebali predstavljati prave riznice zdravlja zahvaljujući vitaminima i cijelom nizu drugih, za zdravlje dobrih elemenata, u stvarnosti nije sve baš tako jednostavno.

Ovim pitanjem se pozabavila nutricionistica iz Cambridgea Susan Jebb, koja inače o navikama ishrane savjetuje sam politički vrh Velike Britanije.

Prema njenom mišljenju, ali i mišljenju svih onih koji se malo dublje “zarove” u materiju, voćni sokovi iz kupovine nisu ni blizu istih sastojaka kakvi bi bili sokovi čisto cijeđenog voća.

“U voćnim sokovima ima šećera isto koliko i u drugim bezalkoholnim pićima. Osim toga, ove sokove tijelo apsorbuje tako brzo, da u suštini nije ni svjesno da li se radi o voćnom soku ili gaziranom piću”, pojašnjava Jebb.

Kako je poznato da šećer predstavlja jednu od najsmrtonosnijih namirnica novog doba, preporuka ove nutricionistkinje je da se ljudi više posvete konzumiranju voća, a ako baš moraju piti ove sokove, onda da ih razrijede sa vodom kako bi se smanjila količina unesenog šećera u organizam.

(Body.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo