Subota, 27 studenoga, 2021

Voda ‘rasijala’ mine u 27 opština

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

U čak 27 bh. lokalnih zajednica poplave i klizišta imali su direktan uticaj na situaciju s minama, tako da u tim lokalnim zajednicama sumnjiva površina danas iznosi 106 kilometara kvadratnih, a prije potopa je zahvatala tek 41 kvadratni kilometar.

“Nezavisnim” je potvrđeno da je riječ o Doboju, Modriči, Petrovu, Kostajnici, Srebrenici, Vukosavlju, Šamcu, Brčkom, Maglaju, Zavidovićima, kao i Žepču.

“Odnosi se to i na opštine Olovo, Usora, Doboj Jug, Kalesija, Lukavac, Tuzla, Živinice, Gračanica, Doboj Istok, Orašje, Odžak, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Ilijaš i Goražde”, potvrdili su nam iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

Iz BH MAC-a, stoga, apeluju na građane da izbjegavaju kretanje uz rijeke čija korita ili obale graniče sa registrovanim minskim sumnjivim površinama. Sudeći po informacijama koje su nam dostavili, zaposleni u BH MAC-u nisu sjedili skrštenih ruku u proteklih nekoliko sedmica.

“Usljed elementarnih nepogoda koje su pogodile BiH, operativne aktivnosti BH MAC-a sprovode se kontinuirano od 15. maja, a sastoje se od izviđanja poplavljenih područja, odnosno područja ugroženih klizištima gdje je pristup moguć, u cilju sagledavanja trenutnog stanja minski sumnjivih i rizičnih površina, pripreme mikrolokacija za interventno deminiranje, hitnog obilježavanja i upozoravanja stanovništva na minsku opasnost”, kaže Goran Ždrale, službenik u Sektoru za operacije BH MAC-a.

On navodi da je do danas izvršeno pet interventnih deminiranja od strane akreditovanih deminerskih organizacija, uz nadzor BH MAC-a, a, kako dodaje, BH MAC je za interventno deminiranje pripremio još pet zadataka.

Istovremeno, demineri Republičke uprave Civilne zaštite pregledali su značajne površine i obilježili desetine minskih polja u poplavama pogođenim područjima.

“Demineri koji su angažovani na uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava u poplavama ugroženim područjima do sada su prikupili 293 ručne bombe, 60 tromblonskih mina, 27 projektila, 24 PP mine, dvije rakete, jednu avio-bombu, kao i drugu sitnu municiju”, saopšteno je nedavno iz MUP-a RS.

Iz MUP-a uvjeravaju da će deminerski timovi nastaviti i u narednom periodu da dežuraju na području Doboja, Šamca i Donjih Žabara, kako bi uklonili mine na koje se naiđe prilikom čišćenja objekata i zemljišta.

Milko Vidaković, šef Civilne zaštite Doboj, navodi da im je rijeka Bosna donijela mine sa minskih polja iz drugih opština, a najviše iz Maglaja.

“Kada je Bosna nadošla, donijela je dosta mina i čitavo vrijeme su demineri bili na terenu i našli mnogo minsko-eksplozivnih sredstava. Ako ih pronađu građani, najbolje bi bilo da odmah pozovu broj 121”, naglasio je Vidaković.

On dodaje da postoje pretpostavke da neeksplodiranih ubojitih sredstava ima oko mostova, gdje treba da čiste ostatke poplava, ali to ne mogu da urade bez deminera.

“Imamo jedan most gdje je naneseno dosta smeća i mulja, a angažovali smo deminere i čekamo da nam oni predlože mjere.

Do tada, ne smijemo ući sa mašinama”, navodi Vidaković.

Muhamed Gibić, šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Brčko distrikta, za koji u BH MAC-u tvrde da je riječ o lokalnoj zajednici gdje su skorašnje nepogode imale uticaj na situaciju s minama, navodi da se stanovništvu savjetuje oprez.

“Kada se uoči bilo kakav oblik mine ili bilo kakvog sličnog zaostalog sredstva iz prošlog rata, potrebno je da se obavijesti centar 121, koji aktivira deminerski tim, a koji odmah ide na lice mjesta i uklanja to sredstvo”, navodi Gibić.

Lokalne zajednice u kojima je lociran problem pomjeranja mina

Doboj, Modriča, Petrovo;

Kostajnica, Srebrenica, Vukosavlje;

Šamac, Brčko, Maglaj;

Usora, Doboj Jug, Kalesija;

Lukavac, Tuzla, Živinice;

Gračanica, Doboj Istok, Orašje;

Odžak, Vogošća, Hadžići;

Ilidža, Ilijaš, Goražde;

Zavidovići, Žepče, Olovo;

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo