Subota, 31 listopada, 2020

Vodič za kupovinu: Kako da izaberete najbolje aparate za kuhinju

Nemojte propustiti

Ovako izgleda tretman zaraženih korona virusom u sarajevskoj bolnici

U Općoj bolnici u Sarajevu je od 315 raspoloživih kreveta, 97 obezbijeđeno za Covid pacijente s lakšom i srednje...

EU i Njemačka sa 4,2 miliona eura podržali 34 razvojna projekta u BIH

EU4Business je danas najavio početak provođenja 34 razvojna projekta, usmjerena ka podršci izvozno-orijentisanim sektorima u Bosni i Hercegovini. Vrijednost...

WHO: Putovanja su sada relativno sigurna, ali ne postoji nulti rizik

Testovi za korona virus bi trebalo da se koriste prilikom međunarodnih putovanja više od karantina, izjavio je predsjedavajući Komiteta...

Lijek koji navodno pomaže u liječenju korona virusa stigao u BiH: Izdaje se na ljekarski recept i košta skoro 300 maraka

Izdaje se na osnovu recepta i nije u slobodnoj prodaji. Znači, svaki pacijent kojem bude potreban morat će imati...

Kupovina kućnih aparata nije uvijek lak zadatak. Na domaćem tržištu bijele tehnike postoji širok izbor modela i brojnih porizvođača različitih vrsta uređaja za kuhinju. Kako onda izabrati šporet, frižider ili zamrzivač koji će po svemu odgovarati potrebama i očekivanjima vaše porodice?

Pripremili smo vam vodič za kupovinu kuhinjskih aparata. Uz ove vrijedne i praktične savjete napravićete brži i jednostavniji odabir uređaja za vašu kuhinju.

Frižider i zamrzivač

Kupovina dobrog i kvalitetnog frižidera i zamrzivača koji odgovaraju potrebama domaćinstva jedno je od većih ulaganja. U skladu s tim, izbor ovih kućnih uređaja treba napraviti promišljeno i uz razmatranje svih raspoloživih opcija. Najprije, potrebno je procijeniti koliki prostor za skladištenje namirnica je potreban vašoj porodici. Da li je dovoljan manji frižider sa jednim vratima, kombinovani frižider sa nekoliko ladica zamrzivača ili trebate i frižider i zamrzivač?

U zavisnosti od toga koliko mjesta imate u kuhinji, birat ćete izmjeđu samostojećih i ugradbenih modela. Potrebe u većini domaćinstava podmiriće kombinovani frižider zapremine od 250 do 300 litara. Međutim, za višečlane porodice pored frižidera nekad će biti potreban i poseban zamrzivač. Ovi rashladni uređaji mogu biti uspravni i vodoravni, u vidu škrinje, tzv. sandučari, a postoje i ugradbeni modeli. Samootapajući, energetski efikasni zamrzivači su idealno rješenje za domaćinstva sa većim kuhinjom i budžetom. Širok izbor modela pouzdanih proizvođača postoji i na domaćem tržištu, bez obzira na to da li kupujete zamrzivač u Sarajevu, Banjaluci ili Tuzli.

Prilikom kupovine rashladnih aparata, bilo da je riječ o frižideru ili zamrzivaču, izuzetnu pažnju treba posvjetiti energetskoj efikasnosti. Kao izuzetno angažovani uređaji koji rade 24h dnevno sedam dana u nedjelji, frižideri i zamrzivači spadaju u velike potrošače. Ušteda energije može se ostvariti kupovinom aparata energetske klase A+ ili A++. Pravilnim postavljanjem frižidera takođe možete uticati na njegov rad i potrošnju. Ne preporučuje se postavljanje pored šporeta ili sudomašine, jer će uz ove izvore toplote nužno trošiti više struje.

Savremeni modeli frižidera dolaze sa rasklopivim i podesivim policama, nude mogućnost kontrole temperature, imaju LED displej, prilagodljivi su i automatizovani. Kada je u pitanju dizajn, i frižideri i zamrzivači prave se u bijeloj, sivoj, a neki i u crnoj boji, tako da se svojim elegantnim izgledom uklapaju u svaki enterijer.

Šporeti, ugradbene rerne i ploče za kuhanje

Pećnica ili šporet koji odaberete mogu imati veliki uticaj na način kuhanja i potrošnju energije koja se koristi za njihovo zagrijevanje. Ako ste početnik, velike su šanse da ćete više cijeniti električne šporete, zbog postepenog zagrijevanja rerne i ringli. Iskusni kuhari i majstori gastronomije preferiraju indukcionu ploču, kao i šporete koji rade na plin, jer se brzo zagrijevaju i nude mogućnost kuhanja hrane pod preciznijim uslovima.

Bilo da se odlučite za šporet koji kombinuje rernu i ploču za kuhanje ili pak za ugradbenu rernu i ploču, sve ove opcije imaju svoje prednosti i nedostatke.

Električni šporeti

Klasičan električni šporet sa ringlama je izbor koji pravi najveći broj kupaca. Proizvode se uži i širi modeli sa četiri ringle (dvije manje i dvije veće, promjera 145 i 180 mm). Premda ringle nisu baš lake za čišćenje, ako dođe do nekog kvara njihova zamjena ili popravka manji je trošak od zamjene cijele ravne ploče, na primjer.

Sa druge strane, električni šporet sa staklokeramičkom ili indukcionom pločom je znatno lakše održavati od ringli, ali zahtijeva posebna skuplja sredstva za čišćenje. Takođe, zagrijevanje je mnogo brže nego na klasičnom šporetu. Na glatkoj ploči su označene konture ringli, a neki modeli imaju i posebnu zonu grijanja koja služi da se na nižoj temperaturi jelo održava toplim prije serviranja. Glavna prednost ovih šporeta u odnosu na klasične jeste ušteda električne energije.

Kombinovani šporeti – el. energija i plin

Kombinovani štednjaci koji, kao što im naziv kaže predstavljaju kombinaciju dvije električne i dvije plinske ringle, zahvalan su izbor ako volite da sami kontrolišete temperaturu kuhanja. Rerne kod ovih šporeta su uglavnom električne, što pruža mogućnost ravnomjernog pečenja i ujedno je sigurnija varijanta.

Ugradbene rerne i ploče

Ugradbene rerne su uglavnom tehnološki napredniji modeli sa sa nizom funkcija poput automatskih programa, višenamenskog kuhanja i slično. Mogu se postaviti u ravni sa radnom pločom i ostalim kuhinjskim elementima ili pak u visini očiju i udružiti sa odgovarajućim aparatima.

Ravna ploča za kuhanje u kombinaciji sa odvojenom zidnom rernom lepa je alternativa standardnom šporetu za velike kuhinje i domaćinstva sa većim budžetom. Rerna je lakša za upotrebu zbog svog položaja visoko na zidu. Ujedno na ovaj način se oslobađa prostor u ormariću direktno ispod ploče za kuhanje, omogućavajući blisko odlaganje teških lonaca i šerpi. Međutim, ove prednosti imaju cijenu, odnosno koštaju mnogo više od jednog šporeta.

Mašina za pranje posuđa

Kada su u pitanju mašine za pranje posuđa važno je znati da postoje samostojeći i ugradbeni modeli. Samostojeće sudomašine je mnogo lakše popraviti ili zamijeniti ako dođe do nekog velikog kvara. Ugradbeni modeli su dizajnirani tako da se mogu sakriti od pogleda kuhinjskim vratancima.

Razvoj tehnologije doneo je na tržište sudomašine sa brojnim funkcijama. U skladu sa potrebama vašeg domaćinstva birajte model sa raznovrsnim programima i temperaturama, kao što je odlaganje starta,  ekološka postavka, brzo pranje, nega stakla, samočisteći filteri i slično. Uvijek vrijedi platiti malo više i kupiti “tiši” model sudomašine, pogotovo ako kuhinja i dnevna soba u kojoj se često boravi nisu odvojene zidom.

Prilikom kupovine ovog kuhinjskog aparata posebno obratite pažnju na energetsku efikasnost, odnosno potrošnju struje i vode i na modele koje nude opciju polu-opterećenja.

Mali kuhinjski aparati

Pored velikih uređaja kao što su šporet ili frižider, da bi vaša kuhinja savršeno funkcionisala potrebno ju je opremiti i malim kuhinjskim aparatima. U zavisnosti od potreba i afiniteta porodice uređaji koje vrijedi imati pri ruci su mikser, sokovnik ili blender, različite sjeckalice i aparati za mlevenje ili multipraktik-uređaji.

U prodavnicama bijele tehnike možete pronaći veliki izbor miksera, od ručnih i štapnih modela do onih sa činijom ili ugrađenim sokovnikom ili aparatom za mlevenje. Zgodni i često neophodni za pripremu određenih jela, mikseri su izuzetno korisni aparati za svako domaćinstvo.

Sokovnici takođe dolaze u više različitih modela. Postoje oni u kojima možete ocijediti samo citrusno voće, ali i centrifugalni koji izvlače sok iz voća ostavljajući pulpu.

Razni aparati za sjeckanje su značajno pomagalo u svakoj kuhinji. Od sjeckanja luka, preko sjeckanja lešnika, oraha ili sitnjenja začinskog bilja, sjeckalice će u velikoj mjeri olakšati pripremu svakog obroka ili poslastice.

Za sve one koji nemaju mjesta za nekoliko manjih kuhinjskih aparata, idealno rješenje je kupovina multipraktik-uređaja. Postoje brojni modeli na tržištu, sa različitim dodacima za seckanje, mućenje, rendanje, mešenje, mlevenje, cijeđenje sokova. U zavisnosti od opremljenosti tj. dodataka varira i cijena ovih modernih, i kako im naziv kaže, praktičnih aparata.

Prije kupovine velikih i malih kuhinjskih uređaja, razmotrite sve njihove tehničke karakteristike, veličinu, zapreminu, način održavanja, mogućnost uštede energije i cijenu. Dobro razmislite koji će se najbolje uklopiti u vaš prostor i odgovoriti na zahtijeve vaše porodice i sasvim sigurno ćete sa uspjehom opremiti vašu kuhinju.

 

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

“Izdati nalog da se zatvori kovčeg Amfilohija, to je leglo zaraze”

Doktorica smatra je da svako treba da se sahranjuje po jednakim pravilima, "a ne da pravimo hepeninge i promocije...

Makron “smekšao ton”: Mogu razumjeti šok muslimana!

Makron je dao dugačak intervju iznoseći svoju viziju katarskom TV kanalu Al-Jazeera, nastojeći da postigne „mekši ton“, piše francuska agencija AFP. Predsjednik Francuske Emanuel Makron...

Objavljeni novi detalji velike afere: 100 respiratora iz Kine plaćeno 10,5...

Da „Srebrena malina“ nije imala bankovnu garanciju, potvrdio je jučer i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a. On je rekao, govoreći o tome može...

Profesor molekularne medicine s Oxforda: Vakcina protiv korona virusa je spremna,...

Radman tvrdi kako vakcinisanje u početku neće biti globalno, već samo za najugroženije grupe i zdravstvene radnike koji su direktno u dodiru s oboljelima....

Otkriven novi simptom korona virusa: Evo kod kojih pacijenata se on...

Prema istraživačima sveučilišta King's College u Londonu, virus se manifestira kroz osip kod onih pacijenata koji uglavnom nisu razvili ostale prepoznatljive simptome bolesti te...

Možda vas zanima i ovo