Srijeda, 26 siječnja, 2022

Vodostaj rijeka u BiH nizak, Bosanski Petrovac bez pitke vode

Nemojte propustiti

Trenutno stanje vodostaja na vodotocima vodnog područja rijeke Save, prema podacima vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, ispod je višegodišnjeg prosjeka za juni na svim slivovima, potvrdio je danas Feni direktor ove agencije Sejad Delić.
 
Foto: IlustracijaVodotoci i dalje bilježe trend pada nivoa vode u koritima, tako da su trenutni proticaji manji od prosječnih za juli.
 
Delić navodi da, kada je riječ o slivu rijeke Une, na lokaciji Bihaća ta rijeka ima trenutnu vrijednost od 151 centimetra u odnosu na višegodišnji prosjek za juli koji iznosi 165 cm, dok u Sanskom Mostu  Sana ima vrijednost vodostaja od 109 cm, u odnosu na višegodišnji prosjek za juli od 148 cm.
 
Vodostaj rijeke Vrbas u Donjem Vakufu zabilježen je od 18 centimetara, dok višegodišnji prosjek za cijelu godinu, koji se računa na osnovu obrade podataka od 30 godina, iznosi 67 cm.
 
Govoreći o slivu rijeke Bosne, Delić navodi da ona na Vrelu Bosne u Sarajevu ima vodostaj od 25 cm, dok višegodišnji prosjek za juli ima vrijednost od 48 cm, na Rimskom mostu u Sarajevu ta vrijednost iznosi 57 cm, u odnosu na višegodišnji prosjek za juli od 75 cm, dok rijeka Bosna u Maglaju iznosi 56 cm, a njen je višegodišnji prosjek za juli na tom mjestu 103 centimetra.
 
Rijeka Drina u Goraždu ima vodostaj od 71 centimetar, dok je njen višegodišnji prosjek za cijelu godinu 91 cm.
 
Prema najavama meteorologa u narednom periodu se očekuje stagnacija vremenskih prilika, što će uzrokovati i dalji pad vodostaja u koritima.

Bosanski Petrovac: Elementarna nepogoda

– Načelnik Općine Bosanski Petrovac i komandant Općinskog štaba Civilne zaštite Ermin Hajder sazvao je dana hitnu sjednice toga štaba na kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode zbog nedostatka pitke vode u danima izrazito visokih temperatura.

 Uz to, podržane su i druge odluke i mjere koje je predložio načelnik Hajder, pomoću kojih će se u narednim danima, s obzirom da su smanjenim dotokom vode iz crpilišta ugroženi životi ljudi, omogućiti vodosnabdijevanje, ali uz izričito upozorenje građanima da koriste vodu samo za osnovne životne potrebe.

 Prihvaćen je i prijedlog da se angažira tim komunalnog poduzeća koji će otkrivati i uklanjati nelegalne priključke, čiji će vlasnici biti pozvani na odgovornost u skladu sa zakonom.

 Današnjom odlukom aktivirani su i povjerenici Civilne zaštite u mjesnim zajednicama. Komunalnom poduzeću naloženo je da predloži Općinskom vijeću mjere za saniranje stanja u toj firmi, koje je i doprinijelo ovakvoj situaciji u vodosnabdjevanju Bosanskog Petrovca, te da donese program naplate zaostalih potraživanja.

 “Nesavjesnim radom poduzeća i neodgovornošću pojedinaca koji su se nelegalno priključili na gradski vodovod, ali i onih koji ne plaćaju redovno vodu, dovedeni smo u ovakvo stanje”, kazao je Hajder, dodavši kako vjeruje da će građani prepoznati težinu situacije i da će poštovati preporuke i odluke Štaba Civilne zaštite.

 “Ovo je problem koji nas se sviju tiče i vrijeme je da napokon postignemo solidarnost na najvišem nivou”, poručio je načelnik Hajder na kraju današnje sjednice.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Visa uvela uslugu savjetovanja u oblasti kriptovaluta

Visa, svjetski lider u digitalnom plaćanju, nedavno je pokrenula uslugu savjetovanja o kriptovalutama u okviru svog sektora Visa Consulting...

Možda vas zanima i ovo