Subota, 23 listopada, 2021

Vodostaji i dalje u porastu: Poplavljene kuće, putevi i usjevi (Foto)

Nemojte propustiti

Vodostaji gotovo svih rijeka u BiH, zbog obilnih padavina, i dalje u porastu pa su u petak bila poplavljena domaćinstva, puteve te uništene stotine hektara usjeva.

mostar

U mnogim dijelovima zemlje ugroženom stanovništvu dostavljaju potrebne namirnice, utvrđuju nasipe, dok su štabovi za vanredne situacije u stalnom zasjedanju. Međutim, prognoze meteorologa, koji i u dane vikenda najavljuju oblačno vrijeme sa slabom kišom, ne idu na ruku ugroženim područjima.

Najteže stanje je u Hercegovini gdje se voda izlijevala preko brane u Rami pa je Popovo polje bilo pod vodom.

Međutim, kako su kazali u Civilnoj zaštiti Hercegovačko-neretvanskog kantona, situacija nije alarmantna.

poplava2

“Nivo Neretve je danas (petak) znatno niži u odnosu na protekli dan, što je dobro, jer u većem dijelu HNK pada kiša. Većih problema ima u Gabeli i Ravnom, dok je Popovo polje u potpunosti pod vodom, što je izazvalo značajnu štetu”, kazali su u Civilnoj zaštiti HNK i dodali da prelijevanje preko brane u Hidroelektrani Rama ne predstavlja problem za stanovništvo nizvodno od brane.

Teško stanje je i u opštini Gradiška, gdje je u petak vodostaj Save bio 806 centimetara pa je voda u mjestu Orubica ugrozila devet domaćinstava i poplavila nekoliko kuća u Bistrici, gdje su postavljeni nasipi.

Kako je saopšteno iz Civilne zaštite (CZ) RS, na području Gradiške i Kozarske Dubice još je na snazi vanredna odbrana od poplava, jer se vodostaj Save blago povećava, a u Donjoj Gradini poplavljene su vikendice.

“U opštini Jezero nivo vode je u opadanju, ali je ambulanta još zaplavljena”, navode iz CZ i dodaju da su mjere redovne odbrane od poplava i dalje na snazi u Srpcu, a da su u selu Bajinci poplavljene četiri kuće, dok pripadnici CZ stanovnicima redovno dostavljaju hranu i vodu za piće.

Pored toga, u opštini Brod utvrđuju oštećeni nasip na Starom Poloju koji štiti nebranjeni dio pod usjevima i na nasip je postavljeno oko 2.000 vreća sa pjeskom, dok je Štab za vanredne situacije u stalnom zasjedanju i u petak je bio na ivici proglašenja vanrednog stanja zbog rasta vodostaja rijeke Save koji se svakog časa povećava za jedan centimetar.

poplava3

“U opštini Derventa, u mjestu Dobočac, zaplavljene su dvije kuće, a u Šamcu je zaplavljeno oko 100 hektara zasijanog zemljišta”, navode iz Civilne zaštite. Isto tako, vodostaj Save u Rači bio je 670 centimetara pa je na snazi redovna odbrana od poplava na poplavnom području Semberije.

U Civilnoj zaštiti Bijeljina rekli su da se voda nije povukla sa zaplavljenih površina u naselju Novi, ali da stanovništvo, kuće i putevi u Semberiji nisu ugroženi. Međutim, upozoravaju da bi veća količina vode iz Hrvatske mogla stići do ovog područja u nedjelju.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo