Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Vojislav Blažević (53) osumnjičen za eksplozije u Zagrebu rodom iz Banje Luke (Foto)

Preporučeno

Prema pisanju hrvatskih medija, 53-godišnji Vojislav Blažević porijeklom iz Banje Luke osumnjičen je za dvije eksplozije koje su se 9. i 11. januara dogodile u Zagrebu.

zagreb_2
Foto: Arhiv

Ovo je na današnjoj vanrednoj pres konferenciji potvrdio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Vitomir Bijelić koji nije želio otkriti identitet počinitelja.

Međutim, kako su već svi mediji zadnjih dana izvještavali, riječ je o Vojislavu Blaževiću.

Blažević za sada je osumnjičen i maksimalna kazna za djelo dovođenja u opasnost imovine i života općeopasnom radnjom ili sredstvom u Hrvatskoj iznosi pet godina.

Upravo se čita:  BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji širom Evrope, 566 uhapšenih

Kako Jutarnji.hr saznaje, Blažević odbija svaku komunikaciju s istražiteljima, a ujedno i hranu, dakle štrajka glađu, pa su njegovi motivi i razlozi za postavljenje eksplozivnih naprava i dalje tajna.

Na konferenciji je rečeno da se u oba slučaja radilo o improvizovanim eksplozivnim napravama, da su eksplozije proteklih dana bile prioritet postupanja policije, te da je policija dosad obavila razgovore sa više od 250 osoba i izvršila 25 pretresa.

Upravo se čita:  Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Ranije je istaknuto da eksplozije nisu upućivale na teroristički akt.

Prva eksplozija dogodila se 9. januara na željezničkoj pruzi u Podsusedu, a druga u noći između 10. i 11. januara na autobuskoj stanici na raskrsnici Aleje Bolonje i Gospodske ulice.

VojislavBlazevic

Prijatelji 54-godišnjeg osumnjičenika Vojislava Blaževića ne vjeruju da bi on mogao biti bombaš.

“Ja Voju znam dugi niz godina po letačkoj liniji i on je zadnja osoba u RH u koju bi upro prstom i rekao on bi mogao biti bombaš, ja to naprosto ne mogu vjerovati”, kazao je njegov prijatelj i meteorolog Nebojša Subanović.

Upravo se čita:  Zbog snijega koji je padao tokom noći otežan saobraćaj na putevima u BiH

Dugi niz godina bavi bavi se paraglajdingom i od toga živi, a Subanović ga kaže nikad nije čuo da govori o politici, bombama i sličnom.

(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo