Utorak, 21 rujna, 2021

Vojne penzije u Federaciji manje i do 55 posto?!

Nemojte propustiti

Predsjednik Udruženja penzionisanih vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja izjavio je jučer kako je zakon koji Vlada FBiH priprema o povoljnijem penzionisanju boraca proteklog rata neprihvatljiv za penzionere, vojne osiguranike.

Foto: Arhiv
Protesti vojnika (Foto: Arhiv)

Harbinja je naglasio da bi, ukoliko ovaj zakon odobri Parlament, to moglo dovesti do smanjenja penzija sadašnjim korisnicima i do 55 posto.
20.000 novih

“Radni tekst zakona o povoljnijem penzionisanju boraca proteklog rata uvodi u prava na penziju, osim osoba koje su to pravo ostvarile po Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju pod povoljnijim uslovima, još pet kategorija, čime se za više od 20.000 novih korisnika opterećuju sredstva namijenjena za isplatu penzija po dosadašnjem zakonu. Vlada želi pretvoriti penzionere-vojne osiguranike u kategoriju ‘osobe socijalnog zbrinjavanja’, zanemarujući činjenicu da se radi o osobama koje su ostvarile penziju iz radnog odnosa, da su to bile profesionalne vojne i civilne osobe na službi u Vojsci FBiH i Federalnom ministarstvu odbrane te da su za njih uplaćivani redoviti doprinosi za penzijau srazmjerno plaći koju su primali”, kazao je Harbinja.

Diskriminacija

Dodao je da je predloženi radni tekst diskriminišući u odnosu na penzionisane vojne osiguranike koji su otišli po Zakonu o službi u Vojsci FBiH, Zakonu o službi u OS-u BiH, Zakonu o penziono-invalidskom osiguranju vojnih osiguranika, Zakonu o penzionom i invalidskom osiguranju u FBiH, Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, te Zakonu o pravima boraca i članova njihovih porodica.

“Suprotan je sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda jer pravi diskriminaciju na osnovi imovnog stanja te bi prouzrokovao mnoge tužbe i upravne postupke, što bi izazvalo velike troškove za Federaciju”, zaključio je Harbinja.

Pravedno rješenje

Premijer Nermin Nikšić i federalni ministar za pitanja Zukan Helez u srijedu su u Sarajevu razgovarali sa predstavnicima petnaest boračkih udruženja o konačnoj verziji prijedloga zakona o povoljnijem penzionisanju, koji će biti upućen na razmatranje Vladi FBiH, a potom i u parlamentarnu proceduru. Nikšić i Helez su istakli značaj usklađenosti zahtjeva MMF-a sa zahtjevima Vlade FBiH i boračkih udruženja, ističući da je predloženi materijal zakona optimalno i najpravednije rješenje koje se može ponuditi, a koje se uklapa u sadašnje finansijske mogućnosti FBiH i njezin budžetski okvir.

(Dnevni list)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo