Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Vojni analitičar iz Srbije Vlade Radulović razbija Dodikove snove: Mogu pokušati formirati VRS, ali će završiti kao teroristička organizacija

Nemojte propustiti

– Ukoliko razvijate oružane snage od nule morate misliti na sve. To je proces koji bi minimalno zahtijevao 15 godina razvoja – kazao je Radulović.

Proteklu sedmicu, kao i početak nove, obilježile su brojne Dodikove izjave, a ona o formiranju vojske RS je izazvala brojne reakcije kako u BiH tako i u svijetu i regionu. Vojni analitičar iz Srbije Vlade Radulović je rekao kako ova njegova najava nije utemeljena.

Radulović je istakao kako formiranje vojnih snaga nije nešto što rade određene teritorije koja nemaju tradiciju vojnih formacija, te je dodao kako bi taj proces formiranja od nule trajao jako dugo.

– Jako je bitno školstvo, morate imati obučen kadar. Treba vam kadar koji će da stigne za godinu dana koje će i u narednim godinama stizati sve, za remont, popravke, opravke, mora se misliti i na sanitet. Ukoliko razvijate oružane snage od nule morate misliti na sve. To je proces koji bi minimalno zahtijevao 15 godina razvoja, Kazao je Radulović.

On je naglasio činjenicu da se u BiH za oružane snage izdvaja tek 0,9 posto iz BDP, te da s tim brojkama takvo nešto je prosto nemoguće.

– Ako nemate političku situaciju, koja je vrlo pogodna da ulazite u tu priču, džaba krečite. Značajan je vanjski faktor. Ukoliko nemate podršku i spremnost nekog izvana, onog koji je bitan u regionu ili na generalnom, globalnom planu, džaba vam sve to. Možda ćete pokušati napraviti neke korake, ali ćete završiti kao teroristička organizacija koja će biti ugušena, kazao je Radulović za BN televiziju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo