Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Vojska pucala na Morsijeve pristalice u Kairu a prema prvim informacijama ima i žrtava

Nemojte propustiti

Egipatske snage sigurnosti u petak su ubile najmanje trojicu demonstranta ispred kasarne Republikanske garde u Kairu, gdje se svrgnuti predsjednik Mohamed Morsi drži u zatočeništvu, saopćili su sigurnosni izvori.

egipat_protestiMursijeve pristalice počele su da se približavaju kasarni kada su vojnici otvorili vatru, saopćili su izvori, prenosi Reuters. Pokret Muslimansko bratsvo, kojem pripada Morsi, zatražilo je da on bude vraćen na položaj predsjednika države.

Vojska, koja je svrgnula Morsija u reakciji na masovne demonstracije, razmjestila je trupe širom Kaira.

Nešto ranije, nekoliko desetina hiljada Egipćana, uglavnom islamista, izašlo je danas na ulične proteste širom zemlje pod parolom “Dole vojna uprava” i sa zahtjevom da smijenjeni predsjednik Muhamed Mursi bude vraćen na funkciju.

Murisjeve pristalice ispunile su bulevar ispred jedne džamije u Kairu i kažu da će tu ostati dok islamistički lider, koji je pobijedio na izborima, ne bude vraćen na položaj.

“Stari režim se vratio i gori je nego ranije”, izjavio je 18-godišnji učesnik protesta Ismail Abdel Mohsen. On i ostali demonstranti odbijaju da prihvate privremenog šefa države Adlija Mansura i smatraju da je on “vojna marioneta”.

Mursiveja organizacija Muslimanska braća pozvala je na proteste, koji se održavaju na nekoliko lokacija u Kairu i ostalim gradovima. Lideri ovog islamskog političkog pokreta insistiraju da skupovi treba da budu mirni, prenio je AP.

Postoji bojazan da će neke ekstremističke grupe, koje su stekle značajan uticaj tokom Murisjeve vladavine, u ovoj situaciji postati nasilne.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo