Subota, 21 svibnja, 2022

Vojska Srbije prvi put pokazala dejstvo raketa kornet, prisutan bio i Aleksandar Vučić

Nemojte propustiti

Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega slijedi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Združena taktička vježba Vojske Srbije (VS) sa noćnim bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022” počela je večeras na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije. Na vježbi će po prvi put biti prikazano dejstvo protivoklopnih raketa “kornet”.

Vježbi prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojše Stefanović i načelnik generalštaba Milan Mojsilović, saopštilo je Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega slijedi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

U vježbi učestvuje više od 1.000 pripadnika kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, zatim 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade Srbije.

Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega slijedi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima “kornet”, uvezenih iz Rusije, koji posjeduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Na vježbi je angažovano više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i više od 100 ratne tehnike, između ostalog, avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO “Pancir-S1”.

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazaće tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica “vrabac”.

Vježba se izvodi radi unaprijeđenja osposobljenosti komandi i dijela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim vremenskim uslovima, danju i noću.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

EU se ne može dogovoriti oko embarga: “Taoci smo jedne članice, Rusija nas gleda”

Nekoliko ministara je izravno prozvalo Mađarsku po imenu, dok je Rumunjska rekla da je na bloku da promijeni stav...

Možda vas zanima i ovo