Petak, 29 rujna, 2023

Vojska Srbije prvi put pokazala dejstvo raketa kornet, prisutan bio i Aleksandar Vučić

Preporučeno

Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega slijedi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Združena taktička vježba Vojske Srbije (VS) sa noćnim bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022” počela je večeras na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije. Na vježbi će po prvi put biti prikazano dejstvo protivoklopnih raketa “kornet”.

Vježbi prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojše Stefanović i načelnik generalštaba Milan Mojsilović, saopštilo je Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega slijedi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Upravo se čita:  Žene vojnici u Srbiji dobijaju poseban donji veš

U vježbi učestvuje više od 1.000 pripadnika kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, zatim 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade Srbije.

Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega slijedi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima “kornet”, uvezenih iz Rusije, koji posjeduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Upravo se čita:  "Ima posla, ali izgleda nema zainteresovanih": Pekar očajan, nudi platu od dvije hiljade KM, ali nikako da nađe pravog radnika

Na vježbi je angažovano više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i više od 100 ratne tehnike, između ostalog, avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO “Pancir-S1”.

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazaće tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica “vrabac”.

Vježba se izvodi radi unaprijeđenja osposobljenosti komandi i dijela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim vremenskim uslovima, danju i noću.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo