Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Volkswagenu naređeno da opozove 2,4 miliona automobila

Nemojte propustiti

Ministarstvo transporta Njemačke naredilo je Volkswagenu (VW) da mora opozvati svih 2,4 miliona automobila u zemlji opremljenih softverom koji je imao mogućnost varanja tokom testova na emisiju štetnih gasova.

Alexander Dobrint, njemački ministar transporta, rekao je da će Volkswagen ovog mjeseca morati da predstavi zamjenski softver za vozila sa 2.0 dizelskim motorima, te naredne godine započeti njihovu ugradnju u nove automobile.

“Federalni ured za mototransport dao je svoje mišljenje da sporni softver predstavlja neovlašteni uređaj. Volkswagenu je naređeno da ukloni sve sporne softvere i poduzme odgovarajuće mjere kako bi osigurali ispunjenje pravila o emisiji štetnih gasova”, rekao je Dobrint za njemačke medije.

Odbio je da javno kritikuje VW, te je istakao kako kompanija veoma dobro sarađuje sa nadležnim državnim organima.

“Opoziv vozila može trajati do 2016. godine, jer će na 1.6 dizelskim motorima biti potrebno raditi i neke fizičke prilagodbe, a ne samo ažuriranje softvera”, naglasio je Dobrint.

Volkswagen je objavio informaciju kako je širom svijeta prodao oko 11 miliona automobila sa spornim softverom, od čega 2,8 u Njemačkoj. No, ministar Dobrint je istakao kako ih je još 2,4 miliona ostalo u zemlji.

Kompanija je pokrenula temeljnu istragu o skandalu sa softverom, ali je novi predsjednik Hans Dieter Poetsch istakao da će za prve rezultate trebati vremena. VW je za pokrivanje troškova skandala izdvojio 6,5 milijardi eura, mada mnogi stručnjaci smatraju da bi konačna šteta mogla biti mnogo skuplja. Akcije kompanije su se oporavile u odnosu na prošlu sedmicu, ali su i dalje u padu od 20 odsto u odnosu na period prije izbijanja skandala sa softverom polovinom septembra.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo