Subota, 24 rujna, 2022

Voz nije ishaban, ali je oštećen zbog manevarskih vožnji

Nemojte propustiti

Nakon teksta “Dnevnog avaza“, a koji je prenio i Bh-index portal, o tome da se pokvario “Končarov” voz vrijedan 5,3 miliona eura, koje su željeznice FBiH kupile 2009. godine od hrvatske kompanije “Končar”, iz ove firme su potvrdili da je voz u kvaru, ali da mu nije pukla osovina.

Voz_Koncar_

Također, u ovoj kompaniji tvrde da niskopodni elektromotorni voz proizveden u “Končaru” oštećen je prilikom manevarskih vožnji i krive manipulacije osoblja ŽFBH na depou Rajlovac.

– Nije tačno da je na vozu pukla osovina. Kao posljedica krive manipulacije osoblja ŽBH, došlo je do kidanja vodilice kolskog sloga i vertikalnog amortizera primarnog ogibljenja. Navedena havarija nije se nikako mogla desiti u vožnji, niti je povezana s kvalitetom dijelova ili izrade voza. Oštećenje će biti uklonjeno u skladu s uobičajenom procedurom- navode iz kompanije “Končar”.

Nadalje, tvrde da nisu tačni ni navodi da je voz “ishaban” što se može provjeriti.

– Neobično je da se spomenuti događaj zbio 25. decembra 2012., a objavljen je tek sada i to na temelju neistinitih činjenica. Zbog toga ga smatramo neobjektivnim i tendencioznim s očitom namjerom da nanese štetu proizvođaču- saopćeno je iz “Končara”.

VEZANO: Mehaničari “Željeznica FBiH” ne mogu otkloniti kvar: Pokvario se skupocjeni “Končarov” voz
(Dnevni avaz/Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Željko Komšić otvoreno: “Ono što će uraditi Christian Schmidt ovisi od rezultata izbora, njegov potez će ići u tom pravcu”

- Njegov potez će ići u tom pravcu da pojača podjelu zemlje ili da odustane od tog plana -...

Možda vas zanima i ovo