Srijeda, 6 srpnja, 2022

Vozaču ‘hitne’ i sestri pao pacijent, udario glavom i umro!

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

HRVATSKA – Iz Uprave Doma za starije i nemoćne, kao i u županijskom Domu zdravlja, nisu htjeli davati izjave dok je policijska istraga u tijeku.

Dok su pacijenta vozili s dijalize natrag u Dom za starije, vozaču i medicinskoj sestri u Rijeci prevrnuo se ležaj s pacijentom. Udario je glavom o beton i preminuo. Ministarstvo nije ni znalo za slučaj. Bilo je to prije tačno mjesec dana.

Trebao je to biti još samo jedan rutinski zadatak. Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju. S ležajem su ga izvukli iz vozila.

Na nagnutoj površini ga je pridržavao vozač jednom rukom, a sestra ležaj nije držala pa se, zajedno s pacijentom, u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton.

Drugo jutro je muškarac od posljedica udarca preminuo. Ministarstvo je za slučaj saznalo tek nakon upita RTL-ove Potrage. Liječnica koja je zaprimila ozlijeđenog pacijenta potvrdila je da je uzrok njegove smrti udarac u glavu.

U cijeloj priči je važan detalj i vozač saniteta, otprije poznat zbog pravomoćne presude za dva kaznena djela na radnom mjestu. Prije šest godina seksualno je napastovao kolegicu, medicinsku sestru, koja je tad s njime radila u timu.

Sud je zatvorsku kaznu preinačio u radu za opće dobro, a ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetič nije mu dao izvanredni otkaz, nego mu je argument da vozač nije ponovio kazneno djelo – bio dovoljan. Žrtva je tražila premještaj.

Policijska je istraga u tijeku, a iz Ministarstva zdravstva rekli su za Potragu da ne znaju ništa o slučaju, ali će zatražiti očitovanje.

– Svatko je dužan prijaviti kazneno djelo, pa ne može se sakriti ili maknuti od očiju javnosti smrt čovjeka. U konačnici, onaj tko je sigurno pozvan da prijavi činjenicu smrti policiji je mrtvozornik – rekao je odvjetnik Josip Mađarić.

No, liječnica na Hitnoj objasnila je da nisu zvali policiju jer, kako kaže, nisu sumnjali u nasilno nastale ozljede.

Iz Uprave Doma za starije i nemoćne, kao i u županijskom Domu zdravlja, nisu htjeli davati izjave dok je policijska istraga u tijeku.

Ravnatelj Doma zdravlja poslao je kratki pisani odgovor o slučaju:

– Uz iskrenu sućut i žaljenje članovima obitelji preminulog, želimo informirati da smo nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli sve propisane interne postupke Ustanove. Odmah je pokrenut postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. Kako su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jadransko more sve je slanije i toplije, u Dubrovniku već sada dostiže 28 Celzijevih stepeni! Šta se događa?

Pitanje je što se dalje dogoditi, Jadran je već dugo 'zakočen' u toj fazi toplog i slanog mora. Bilježimo...

Možda vas zanima i ovo