Subota, 4 veljače, 2023

Vožd iz Laktaša obrazložio: Zašto će 9. januara biti centralna proslava u Istočnom Sarajevu, a ne u Banjoj Luci

Nemojte propustiti

Mnogu su se pitali otkud da se defile povodom neustavnog praznika “preseli” iz Banje Luke u Istočno Sarajevo, a pojedini su čak i negodovali zbog toga.

Iako je Ustavni sud BiH dva puta takozvani dan RS-sa proglasio neustavnim praznikom, to ne ometa vlasti u RS-u da svakog 9. januara organizuju proslave i time krše odluke najviše sudsek instance u našoj zemlji.

Međutim, ono što je u RS-u ove godine izazvalo svojevrsnu pometnju nije bilo što se taj datum obilježava kao praznik, nego što će centralna proslava, koja uključuje defile, biti održana u Istočnom Sarajevu. Mnogu su se pitali otkud da se defile “preseli” iz Banje Luke u Istočno Sarajevo, a pojedini su čak i negodovali zbog toga. Međutim, za očekivati je da će se strasti uskoro smiriti, jer je glavni šef RS-a, tačnije predsjednik RS-as Milorad Dodik, objasnio zašto je donesena odluka o preseljenju.

– Potpuno je neprihvatljivo stvaranje negativne atmosfere pred obilježavanje 9. januara, Dana Republike, da se nešto oduzima Banjaluci zato što je defile planiran u Istočnom Sarajevu.

Centralna manifestacija proslave Dana Republike je svečana akademija i državni prijem koji organizuje predsjednik Republike i taj dio se i dalje organizuje u Banjaluci.

Sasvim je opravdano da se defile, kao jedan dio manifestacije, organizuje i u našim drugim gradovima i opštinama širom Srpske, a Istočno Sarajevo je izabrano, kao prvo, zvog izuzetnog značaja koji ima u stvaranju Republike.

Narednih godina defilei će biti organizovani u drugim gradovima, dok će Banjaluka biti domaćin povodom značajnih godišnjica, kao što će biti 35 godina Republike Srpske, objavio je Dodik na društvenim mrežama.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo