Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Vranić i sindikalisti parafirali kolektivni ugovor o pravima doktora i zdravstvenih radnika u KS

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirali su kolektivne ugovore prema kojima se određuju prava i obaveze iz rada i po osnovu rada radnika uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, čiji su osnivači Kanton, jedan ili više kantona i Federacija Bosne i Hercegovine ili se finansiraju potpuno ili djelimično iz sredstava nadležnih organa Kantona Sarajevo zajedno, a u smislu člana 53. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata.

Vranić se ovom prilikom, zahvalio sindikatima i pregovaračkom timu Vlade KS na kvalitetnom dijalogu.

“Drago mi je da smo uspjeli usaglasiti stavove i dogovoriti se, a nadam se da će se ovim ugovorima stvoriti dobre pretpostavke za buduću saradnju između svih sindikata u zdravstvenom sistemu i Vlade KS.”

Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora”, rekao je Vranić, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kalabuhov izjavom naljutio Izetbegovića, lider SDA poručio ruskom ambasadoru: Drsko je to što radi

Izetbegović je izjave ruskog ambasadora nazvao flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA,...

Možda vas zanima i ovo