Petak, 18 lipnja, 2021

Vratilo se misteriozno jezero u Gornjoj Sanici kod Ključa

Nemojte propustiti

Rupa u Sanicama kod Ključa
Rupa u Sanicama kod Ključa

Misteriozna provalija u Gornjoj Sanici, općina Ključ, u proteklih nekoliko dana napunila se vodom, te se na tom mjestu ponovo formiralo jezero.

Mještani koji žive u neposrednoj blizini začuđeni su ovom pojavom jer je jezero prije nešto više od tri mjeseca jednostavno iscurilo u zemlju, te je nastala ogromna rupa koja se usljed odronjavanja zemlje neprestano širila.

U međuvremenu mještani su uklonili nekoliko pomoćnih objekata koji su se nalazili na samoj ivici provalije, jer je prijetilo njihovo urušavanje.
“Priroda ne prestaje da nas iznenađuje jer se za svega nekoliko dana ponovo formiralo jezero. Nadamo se da će time prestati širenje provalije kako bismo konačno mogli mirno spavati”, kaže mještanin Hamdija Mešanović.

Dodaje kako su u proteklom periodu ovo mjesto posjećivali geolozi iz Sarajeva, koji su objasnili kako su uzrok svemu tektonska pomjeranja duboko ispod površine zemlje.

“Samo su nam rekli kako se na tom mjestu, u unutrašnjosti zemlje, nalaze veliki rasjedi, te da se ne može predvidjeti šta će biti u budućnosti. Rekli su da je iz tih razloga neizvjesno ulagati u bilo kakva saniranja, s obzirom na to da su potrebna ogromna sredstva. Evo, sad se nadamo da je problem riješen sam od sebe”, kaže Mešanović, dodajući kako je širenje provalije ugrozilo obližnje kuće. On je dodao da je “abez”, kako su mještani nazvali ovaj prirodni fenomen, u proteklom periodu postao prava turistička atrakcija jer je veliki broj ljudi dolazio da ga vidi.

(Bh-index, Nezavisne.com)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo