Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Vremena kada su uzimali LSD zarad nauke (Video)

Nemojte propustiti

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Švicarski naučnik Albert Hofman poznat je kao otac Dietilamid liserginske kiseline, poznatije kao LSD, jedne od najmoćnijih halucinogenih droga. Tu supstancu je sintetisao još 1938, ali ju je slučajno probao tek pet godina kasnije.

16. aprila 1943. godine, ponavljajući ispitivanja sa skoro zaboravljenom supstancom, dr. Hofman je osjetio “snoliko stanje” baveći se uobičajenim laboratorijskim eksperimentima, apsorbujući LSD slučajno preko vrhova prstiju.

– Odjednom sam postao čudno opijen. Spoljni svijet postao je promijenjen, kao u snu. Predmeti su izgledali kao da postaju živi; poprimali su neobične dimenzije; i boje su postale sjajnije. Čak se i osjećaj za vrijeme promijenio. Kada su oči bile zatvorene, šarene slike brzo su se mijenjale kao na kaleidoskopu. Nakon par časova, ta neugodna opijenost koju sam iskusio potpuno svjestan nestala je. Što je uzrokovalo takvo stanje? – opisao je Hofman u svom dnevniku.

Kada je shvatio šta je otkrio, Hofman je posvetio ostatak života proučavajući efekte ove droge. Brojni eksperimenti su rađeni kako bi se ispitala sva svostva ove supstance i svi njeni efekti.

Ubrzo po otkriću su započeli eksperimenti s primjenom LSD-a u psihijatriji. U Velikoj Britaniji je “LSD terapiju” sprovodio psihijatar Hemfri Osmond, koji je verovao da bi ovaj lijek mogao pomoći pacijentima s određenim psihičkim tegobama u otkrivanju prirode mentalnih poremećaja.

Ovi eksperimenti su se sastojali u tome da se ljudi dobrovoljno drogiraju, a onda ih ispituje tim stručnjaka i posmatra njihovo stanje.

 (Blic)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo