Utorak, 19 listopada, 2021

Vremenska prognoza za juli: Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje sljedeći mjesec

Nemojte propustiti

U prijatnim ljetnim temperaturama bh. građani uživat će još za ovaj vikend, jer već s prvim danima jula, prema prognozama meteorologa, ponovo nam dolazi vrućina s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka.

termometarKlimatolozi navode da dugoročne prognoze pokazuju da će tropske vreline biti posebno izražene u trećoj dekadi jula i početkom avgusta, kada će u našoj zemlji temperatura u skoro svim gradovima prelaziti 39 stepeni.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da će jul, prema dugoročnoj prognozi, biti veoma topao s paklenim vrelinama i da će biti pravi ljetni mjesec.

– Početkom naredne sedmice prognoza pokazuje da će temperature opet rasti svaki dan. Sinoptička mjerenja pokazuju da nas čekaju velike vreline i suša, a konkretnije podatke kao što su očekivane maksimalne temperature u julu imat ćemo sljedeće sedmice – kazali su nam iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolog Milica Đorđević kazala je da će od ponedjeljka doći do stabilizacije vremenskih prilika te da se može očekivati porast temperatura, ali da one, barem tokom prve sedmice jula, neće prelaziti 30 stepeni.

– Sljedeće sedmice ponovo stižu vrućine. Ipak, ne treba očekivati toplotni talas kao što je bio ovaj prethodni. Temperature će od srijede i četvrtka biti iznad 30 stepeni, a tek od 7. jula počinju veće vrućine – kazala je Đorđević.

Velike razlike u temperaturama redovno utječu na povećanje broja pacijenata u službama hitne pomoći. Stoga ljekari upozoravaju da se građani obavezno pridržavaju preporuka kao što su laganija ishrana, izbjegavanje boravka na otvorenom, konzumiranje više tečnosti…

(Doznajemo.com)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo