Petak, 15 listopada, 2021

Vrhunac toplinskog vala u petak, prolazno zahlađenje za vikend, a onda umjerenije vrućine

Nemojte propustiti

Protekla noć je okarakterisana kao tropska noć u Sarajevu, jer tijekom cijele noći temperatura nije pala ispod 23°, a udari vjetra su dosezali i do 58 km/h. Vreo zrak stigao je iz područja Sahare preko Mediterana u jakoj jugozapadnoj struji.

Međutim, pred nama je znatno prijatnija noć. Južina će potpuno oslabjeti te ćemo mnogo lakše spavati. Međutim, petak donosi vrhunac vrućina tako da će veći dio dana protjecati u znaku pretežno sunčanog vremena, ali sa zapada će nam se približavati ciklona koja će uzrokovati destabilizaciju atmosfere i porast naoblake, prvo na zapadu naše zemlje, a prema noći ona će se širiti ka istoku naše zemlje uzrokujući pljuskove i grmljavinu. Nije isključena mogućnost grmljavinskog nevremena praćeno gradom i olujnim vjetrom, no ne bi trebalo da bude situacija kao onih koje se bilježe u Srbiji i Hrvatskoj ovih dana.

Iako će jugo oslabjeti noćas, ono će prolazno u petak poslijepodne ponovo biti umjereno i jako, ali će već predvečer oslabjeti. Temperature u petak će biti većinom od 30 do 37°. U subotu pljuskovite padavine će spustiti temperature za oko 6 do 11° u većem dijelu zemlje, pa će maksimumi biti većinom od 24 do 32°C. Kiše bi trebali ostati pošteđeni krajevi niske Hercegovine, ali zapuhat će u subotu umjerena i jaka bura, na sjeveru Bosne jak sjeverac i sjeverozapadnjak, u ostatku zemlje slab do umjeren.

Međutim zahlađenje tamo će se vrlo slabo osjetiti jer u ovakvim situacijama bura ne hladi zrak, već ima fenski efekat. Promjena vremena će se najviše osjetiti u nedjelju uz pljuskove kiše i u odnosu na subotu za nekoliko stepeni svježije temperature zraka, koje bi se kretale u rasponu od 22 do 26 u Bosni, a u Hercegovini od 26 do 32°C. I noći će postajati sve svježije, pa će one u Bosni biti i ispod 15°C. Stabilizacija bi trebala uslijediti 4. jula uz stabilno, sunčano i prijatno toplo vrijeme sa temperaturama od 26 do 32°C.

Bura će u Hercegovini oslabjeti oko utorka. Međutim, pojedini numerički modeli sugerišu kratkotrajnu promjenu vremena oko 7. jula uz kratkotrajne nestabilnosti i blagi pad temperatura.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo