Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Vrhunac toplotnog vala u ponedjeljak i utorak

Nemojte propustiti

Toplotni val koji je pogodio Balkan vrhunac će dostići u ponedjeljak i utorak kad će se temperature kretati i iznad 40 stepeni Celzijusa.

Toplotni val zahvatio je i Bosnu i Hercegovinu, tako da će građani u narednom periodu konačno moći  uživati u pravom ljetnom vremenu s visokim temperaturama. Meteorolozi kažu da se izuzetno visoke temperature, koje će prelaziti 40 stepeni Celzijusa, mogu očekivati narednog ponedjeljka ili utorka.

Stabilne vremenske prilike si i na većem dijelu evropskog kontinenta, praćene su izrazito sunčanim i toplim vremenom u svim zemljama.

“No, ovo ljeto je dosta svježije nego prošlo. Prošlo ljeto je bilo rekordno toplo i sušno, to se dešava jednom u 120 godina”, pojasnio je klimatolog Federalnog hihrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ) Željko Majstorović.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema njegovim riječima, ovogodišnji juni je bio otprilike za jedan stepen topliji od višegodišnjeg prosjeka.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije saznajemo da je toplotni talas u Srbiju došao sa jugozapada, iz oblasti Mediterana.

”U periodu od 18. jula do danas, na svim meteorološkim stanicama u Srbiji je zabilježena maksimalna dnevna temperatura vazduha preko 30 stepeni Celzijusa, sa izuzetkom 21. jula, kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha bila u intervalu od 26-29 stepeni”, navodi se iz RHMZ.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore navode da se danas u ovoj zemlji temperatura kretala od 24 stepena na Žabljaku do 33 u Podgorici. Prema njihovim podacima, u nedjelju, ponedjeljak i vjerovatno i u utorak, u pojedinim crnogorskim gradovima temperatura će možda preći i 40 stepeni Celzijusa.

Nakon današnjeg kratkotrajnog pljuska, do kraja sedmice temperature će, iz dana u dan, rasti i u Hrvatskoj, saopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

“Sedmi mjesec, koji još uvijek traje, je ipak topliji od tridesetogodišnjeg prosjeka u cijeloj Hrvatskoj za jedan do dva stepena Celzijusa. Isto tako, očekujemo da će te vrijednosti biti i još više kako se ide prema kraju sedmice”, navode u DHMZ-u.

Iz DHMZ-a kažu da će početkom sljedeće sedmice temperature u Hrvatskoj biti između 35-40 stepeni Celzijusa.

Ljekari upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova između 11 i 18 sati kada su najviše temperature i kada je UV zračenje najjače, te da moraju zaštiti oči, koje su veoma osjetljive na UV zračenje, a glavu kapom ili šeširom.

(Vijesti.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo