Petak, 22 listopada, 2021

Vrijedi li kupovati skupi smeđi šećer?!

Nemojte propustiti

Ako je smeđe onda je i zdravije? Za razliku od brašna i riže, za šećer to ne vrijedi. Iako je ponekad jako skup, smeđi šećer ne treba smatrati zdravijom alternativom.

smedji secerKoličina kalorija i ugljikohidrata u smeđem šećeru nešto je manja nego u bijelom kristalnom šećeru, ali smeđi šećer još uvijek može imati značajan utjecaj na razinu glukoze u krvi. Konzumirate li ga u velikim količinama, može uzrokovati porast šećera u krvi ili hiperglikemiju. Dakle nije za dijabetičare koji moraju izbjegavati epizode hiperglikemije koliko je god moguće.

Smeđi šećer boju duguje melasi koja ostaje, tj. koja se dodaje tijekom obrade (ovisno o proizvođaču). Smeđi šećer je u najboljem slučaju tek djelomično rafiniran, a često jednako rafiniran kao kristalni šećer. Međutim, melasa mu daje jedinstven okus i svojstva za kuhanje. Melasa je gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sok koji je nusproizvod, tj. ostatak nakon kristalizacije u postupku proizvodnje šećera od šećerne repe ili šećerne trske.

Zbog dodane melase, smeđi šećer ima nešto veći sadržaj vlage od bijelog kristalnog šećera. Prisutnost vlage daje mu jedinstvenu teksturu, no vlaga ne pomaže smanjiti broj kalorija i ugljikohidrata. Jedna žlica smeđeg šećera još uvijek sadrži oko 60 kalorija i 15 grama ugljikohidrata, u suštini jednako kao kristalni šećer.

Kao i kod bilo kojeg unosa ugljikohidrata, unos smeđeg šećera treba pažljivo odmjeriti. Lako je unijeti previše smeđeg šećera, pogotovo kad ga dodate u druge namirnice. Naprimjer ako za doručak pojedete šalicu kuhane zobi, to će već iznositi 30 grama ugljikohidrata. Dodavanjem dviju žlica smeđeg šećera udvostručit će se ukupna količina ugljikohidrata na nevjerojatnih 60 grama.

Znanstveni rezultati ne podržavaju ideju da je smeđi šećer bitno hranjiviji od bijelog kristalnog šećera. Iako melasa ipak sadrži neke minerale i elemente u tragovima, količina melase koja se dodaje u smeđi šećer nije tako velika da bi donijela velike prehrambene koristi. Dakle kod konzumiranja smeđeg šećera treba paziti na količinu.

(Net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo