Srijeda, 26 siječnja, 2022

Vrijedna starica iz Visokog: U 71. godini posti i na pijaci prodaje povrće koje sama uzgaja

Nemojte propustiti

Hadži Saliha Dervišbegović iz Visokog posti cijeli mjesec ramazana bez izuzetka i kaže da drugačije ne bi ni mogla iako ima 71 godinu, a ono što je još impresivnije je da ona cijeli dan na sarajevskoj pijaci Markale prodaje povrće koje je prirodno uzgojeno na njenoj njivi u visočkom naselju Donje Moštre.

Foto: ArhivKaže da joj nije teško, da joj svi u porodici pomažu, kćerka Sabaheta i sin Fikret, a ima i šestoro unuka koji također u svemu pomažu nani Salihi.

Ona je obavila hadž prije pet godina, a za to iskustvo kaže nema adekvatnih riječi kojima bi ga opisala, a od svih želja najveća je da hadž još jednom obavi, ali boji se da njene stare noge to ne bi mogle izdržati.

Prodaje “hadžinica”, kako je oslovljavaju njene stalne mušterije, u ljeto svoje prirodne uzgojene paprike, paradajz, patlidžan, mrkvu, luk, tikvice, kupus, blitvu, a cijene prilagođava ostalima iako ponekad bude malo skuplje za 0,5 KM jer je sve prirodno uzgojeno, ali kaže da se mušterije ne ljute jer znaju da ona nikoga ne vara na vagi, zbog čega joj kaže i prodaja ide dobro.

I na njenoj tezgi uz cijenu proizvoda napisano je “moje paprike ljute”, “moj paradajz”, kao dokaz da su to proizvodi s njenog imanja.

Ispričala je Feni da dugi niz godina radi na pijaci i prije i poslije rata, jer je rano ostala bez muža zbog čega je morala sama da se snađe kako bi svojoj djeci osigurala budućnost, a očekuje da će je djeca i unuci naslijediti ukoliko za njih ne bude drugog posla.

Kaže da je i na njen prinos uticala suše, te da se posađeno povrće moralo mnogo zalijevati. Opisala je da se kroz brazde u njivi postave crijeva za vodu koja se probuše na mnogo mjesta i uz pomoć njih i motora zalijeva se povrće.

Na kraju ovog ramazanskog razgovora pitali smo je koliko će još dugo raditi na pijaci, a ona skromno kaže da sve dok je zdravlje bude služilo pomagat će svojoj djeci “jer se svaki roditelj bori za svoju djecu”, a da njoj više ništa ne treba.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo