Srijeda, 4 listopada, 2023

Vrijeme danas: Zahladnjenje i snijeg u većem dijelu BiH, preporučen oprez vozačima

Preporučeno

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme. Na sjeveru Bosne pada slab snijeg .

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Temperature zraka izmjerene u 7.00  sati imale su sljedeće vrijednosti:

Bjelašnica i Kupres -6 ;C, Livno i Sokolac -2, Bihać, Bugojno i Jajce -1, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 0, Banja Luka, Derventa, Doboj, Gradačac, Prijedor i Zenica 1, Srebrenica i Zvornik 2, Bijeljina, Stolac i Čapljina 3, Mostar, Goražde i Trebinje 4 i Neum stepeni C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa i  za 1 hPa je manji od normalnog i raste, saopćeno je iz Fedealnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upravo se čita:  Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: 'Poznata su njihova imena, a i saradnici'

Hladno vrijeme, praćeno padavinama, kod reumatičara, astmatičara i osoba sa bolestima krvnih sudova uzrokovat će pojačane tegobe.

Preporučljivo je umanjiti boravak na otvorenom, te izbjegavati teže fizičke aktivnosti. Na jugu će biti ugodnije, uz više sunca, mada prohladno i uz pojačano sjeverno strujanje, što će stvarati probleme osjetljivim osobama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 tona na putnim pravcima M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (preko Makljena), M-5 Bosanski Petrovac-Bihać, M-14.2 Bosanski Petrovac-Drvar i M-15 Livno-Glamoč-Mlinište.

Upravo se čita:  Ovo je mladić koji je sinoć stradao u saobraćajnoj nesreći: Aziz je imao samo 24 godine. S njim u autu su bila još trojica mladića

I na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima vozači se upozoravaju  na ugaženi snijeg ili led na kolovozu. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

Mjestimično zaleđen kolovoz je i preko mostova, kao i na prilazima tunelima. Dodatne poteškoće vozačima na području jugozapadne Bosne pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Na dionicama kroz usjeke skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Upravo se čita:  Dalila uspješno rukuje aparatom za varenje: Govorili su – šta ćeš ti djevojka u tome

Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Također, napominje se da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog nepovoljne vremenske situacije u Hrvatskoj, na GP Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 tona.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo