Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Vrijeme danas: Zahladnjenje i snijeg u većem dijelu BiH, preporučen oprez vozačima

Nemojte propustiti

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme. Na sjeveru Bosne pada slab snijeg .

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Temperature zraka izmjerene u 7.00  sati imale su sljedeće vrijednosti:

Bjelašnica i Kupres -6 ;C, Livno i Sokolac -2, Bihać, Bugojno i Jajce -1, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 0, Banja Luka, Derventa, Doboj, Gradačac, Prijedor i Zenica 1, Srebrenica i Zvornik 2, Bijeljina, Stolac i Čapljina 3, Mostar, Goražde i Trebinje 4 i Neum stepeni C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa i  za 1 hPa je manji od normalnog i raste, saopćeno je iz Fedealnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Hladno vrijeme, praćeno padavinama, kod reumatičara, astmatičara i osoba sa bolestima krvnih sudova uzrokovat će pojačane tegobe.

Preporučljivo je umanjiti boravak na otvorenom, te izbjegavati teže fizičke aktivnosti. Na jugu će biti ugodnije, uz više sunca, mada prohladno i uz pojačano sjeverno strujanje, što će stvarati probleme osjetljivim osobama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 tona na putnim pravcima M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (preko Makljena), M-5 Bosanski Petrovac-Bihać, M-14.2 Bosanski Petrovac-Drvar i M-15 Livno-Glamoč-Mlinište.

I na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima vozači se upozoravaju  na ugaženi snijeg ili led na kolovozu. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

Mjestimično zaleđen kolovoz je i preko mostova, kao i na prilazima tunelima. Dodatne poteškoće vozačima na području jugozapadne Bosne pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Na dionicama kroz usjeke skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Također, napominje se da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog nepovoljne vremenske situacije u Hrvatskoj, na GP Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 tona.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vrtoglave kazne pri ulasku u Hrvatsku: Nas Bosance maltretiraju, ali kad dođu Česi i Austrijanci, njima se klanjaju

Za neke prekršaje, poput neprijavljivanja robe, čak i do 25.000 maraka. Turisti su jedva dočekali relaksirane COVID-mjere i provjere na...

Možda vas zanima i ovo