Nedjelja, 5 prosinca, 2021

“Vrijeme ide na bolje, sljedećih dana će temperature rasti”

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nema mjesta zabrinutosti, poručuju meteorolozi. Vrijeme ide na bolje. Posljednjih nekoliko dana kiša konstanto pada. Iako je slabijeg inteziteta, stanovništvo ipak pokazuje dozu straha. Poplave koje su zadesile našu zemlju ljudima su donijele oprez.

Voda koja je zahvatila mnoga naselja i gradove uništila je domove, usjeve, stoku ali i ljudske živote. Nazapamćeno i stravično je bilo vrijeme na mnogim područjima BiH.

Nakon što se vodostaj povukao, ulice očistile, domovi sredili i stoka oporavila, nove kiše koje ovih dana padaju donose novu zabrinutost. Vremenska prognoza se pomno prati.

Meteorolozi tvrde da nas čeka ljepši period.

“Vrijeme ide na bolje. Sljedećih dana će temperature rasti. Još dva dana su moguće padavine manjeg inteziteta. Uglavnom, idu sve duži sunčani intervali. Dakle, petak, subota, nedjelja i ponedjeljak će biti lijepi i sunačni dani. Od utorka slijedi nanovo period promjenjivog vremena, koji će ostati čak i početkom sljedećeg mjeseca”, kaže Željko Majstorović iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Vodostaji koji jesu veći, jer su bile veće padavine, ne trebaju donositi brigu. Situacija se stabilizuje. Prema mišljenju Majstorovića sve ide prema normalizaciji. Biće zahlađenja ali na vidiku nema nekih većih padavina. Zato vikend koji slijedi trebamo iskoristiti za neki izlet. Sunačene dane treba provesti u šetnji ili nekom vidu relaksacije. Ljeto koje dolazi biće drugačije u odnosu na prošla.

“Ljeto će biti nešto svježije u odnosu na prethodna. Biće pomjenljivije, sa periodima padavina ali toplije od višegodišnjeg prosjeka. Tako će proći juli i prva polovina avgusta. Uglavnom, biće to ugodno ljeto, mada malo svježije”, priča Majstorović.

Prošle godine su bile visoke temperature, pa je rezultiralo sušom na mnogim dijelovima BiH, što je posebno naštetilo poljoprivrednim usjevima. Ove godine su poplave uništile ono što je zasađeno. Nimalo dobra finansijska pozicija za narod.

Prohladno vrijeme, koje će obilježiti ovo ljeto, ne znamo šta nam može donijeti ali dobar je znak da ne bi trebalo biti novih vremenskih nepogoda sličnih ranijim.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo