Subota, 22 siječnja, 2022

Vrijeme: U BiH sutra do 13 stepeni hladnije

Nemojte propustiti

U BiH u nedjelju naoblačenje i kiša, a u ostatku regije zahlađenje od ponedjeljka .

Foto: ArhivNakon vala vrućina koji je proteklih dana pogodio Bosnu i Hercegovinu, u naredna tri dana dolazi period nešto nižih temperatura uz mjestimične padavine.

Dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Ibrahim Hadžismailović, u razgovoru za agenciju Anadolija, kaže kako se već od nedjelje (sutra) može očekivati zahlađenje i padavine.

“Sutra će nastupiti oblačno vrijeme sa kišom u Bosni, a ponegdje je moguća i grmljavina. U Hercegovini, prijepodne će biti pretežno sunčano, dok će popodne nastupiti postepeno naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima. Puhat će slab ili umjeren vjetar, koji se do kraja dana može pojačati”, kaže Hadžismailović.

Sa naoblačenjem i padavimana dolazi i period nižih temperatura u odnosu na one koje su preovladavale proteklih dana. Hadžismailović napominje kako će jutarnje temperature iznositi od 13 do 18 stepeni, a na jugu BiH i do 24 stepena, dok će dnevne temperature iznositi od 17 do 23 stepena, a na jugu zemlje od 28 do 33 stepena.

“U ponedjeljak i utorak vrijeme će biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature će iznositi od 14 do 19, na jugu do 23 stepena. Dnevne temperature porašće na 18 do 26 stepeni, a na jugu zemlje do 33 stepena”, kazao je Hadžismailović.

On dodaje kako se u drugom dijelu sljedeće sedmice očekuje postepena stabilizacija vremena, ali i da nije isključena mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavina u Bosni. Hadžismailović kaže kako će i temperature u drugom dijelu predstojeće sedmice biti u laganom porastu.

“Što se tiče temperatura u BiH, one će sutra biti najniže. U ponedjeljak i u utorak, temperature će biti u blagom porastu, ali ipak niže u odnosu na prethodne dane. Kako naredna sedmica bude odmicala, očekuje se postepeni porast temperatura”, istakao je meteorolog, dodavši kako se sunčano vrijeme s postepenim porastom temperatura može očekivati krajem naredne sedmice.
Zahlađenje praćeno kišom očekuje se i u ostatku regije. Meteorolozi u Srbiji najavluju kišu krajem današnjeg dana i u toku noći sa nedjelje na ponedjeljak, kad će doći do pada temperatura. Zahlađenje početkom naredne sedmice zahvatit će i Kosovo, Crnu Goru i Makedoniju.

Danas je oko 14 sati u Sarajevu temperatura bila 35 stepeni Celzijusa, a isto toliko iznosila je temperatura zraka u Prištini, dok je u Beogradu bilo 30, a u Skoplju 38 stepeni.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo