Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

VSTV brani Branka Perića od ‘brutalnih napada’: Sudske odluke ne smiju biti popularne

Preporučeno

“Posebno suzdržani trebaju biti političari u kritiziranju tužilačkih i sudskih odluka. Nažalost, i u konkretnom slučaju svjedočili smo brutalnim, krajnje neodmjerenim riječima upućenim kako pravosuđu na nivou BiH tako i sudiji Periću.”

VSTV stao je u odbranu sudije Branka Perića, koji se navodno našao pod napadima, zbog oslobađajuće presude u slučaju ‘Dženan Memić’.

Perić se našao pod salvom kritika zbog presude i njenog obrazloženja. A posebno jer je porodici nakon toga poručio da se nastave boriti za pravdu!?

Ipak, VSTV mu daje podršku.

“Povodom napada na sudiju Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, ujedno i predsjedavajućeg sudskog vijeća u predmetu ‘Zijad Mutap i drugi’, koji su uslijedili nakon donošenja prvostepene presude u tom predmetu, VSTV BiH želi da uputi riječi podrške sudiji Periću koji je, vjerujemo, profesionalno, u smislu i duhu funkcije koju obnaša, zajedno sa još dvoje kolega sudija, donio prvostepenu presudu u navedenom predmetu”, naveli su iz VSTV.

Upravo se čita:  Interresorska saradnja: Novi zakon o Fondu za zaštitu okoliša i projekti energijske efikasnosti

Potom iz VSTV pametuju javnosti kako sudije mogu donijeti odluku samo na osnovu dokaza.

“Široku javnost podsjećamo da sudije mogu donositi odluke isključivo na temelju dokaza koji su im predočeni. A da svaka pretpostavka na sudu mora biti potkrepljena nedvosmislenim dokazima, jer je to suština prava i pravne države.

Ujedno, želimo da istaknemo da smo, na temelju informacija koje smo imali priliku čuti putem medija, uvjereni da su tužioci Tužilaštva BiH, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu. Zato pozivamo na suzdržanost i prilikom eventualnog kritiziranja njihovog rada”, ističu iz VSTV-a.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Potom su poslali poruku političarima.

“Posebno suzdržani trebaju biti političari u kritiziranju tužilačkih i sudskih odluka. Nažalost, i u konkretnom slučaju svjedočili smo brutalnim, krajnje neodmjerenim riječima upućenim kako pravosuđu na nivou BiH tako i sudiji Periću.

Zato ih pozivamo na političku zrelost koja se ogleda u poštovanju institucija sistema i njihovih odluka onda kada one nisu politički ili generalno popularne. Ali zasigurno jesu zasnovane na zakonu i Ustavu naše zemlje. Javnost ima pravo na konstruktivnu kritiku. Međutim neuravnotežene kritike koje upućuju političari mogu dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe ili poticati nepoštivanje sudskih odluka i demokratske podjele vlasti”, kažu iz VSTV.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

Na kraju ističu da su sudije nezavisne u donošenju odluka.

“Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i dužni su svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje objasniti isključivo u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti. Štaviše, u konkretnom slučaju, očekivanjima dijela medija i građana naše zemlje.

Sudske odluke, za razliku od političkih, ne smiju i ne mogu biti popularne. One su utemeljene na Ustavu i zakonima. Garantuju jednako pravo svakog građanina na pravično suđenje kao temeljnog postulata pravne države”, zaključili su iz VSTV-a.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas