Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

“VSTV ne treba prihvatiti Tegeltijinu ostavku, mora ga razriješiti!”

Nemojte propustiti

Neophodno je da novi saziv VSTV-a predvođen predsjednikom Halilom Lagumdžijom te njegovim zamjenicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan pokaže odlučnost da zaustavi srozavanje ugleda pravosuđa, te da iskoriste zadnju priliku da sankcionišu bivšeg predsjednika, saopšteno je iz Nezavisnog bloka.

Povodom najave kompromitiranog dojučerašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milana Tegeltije kako se od ponedjeljka stavlja na raspolaganje Miloradu Dodiku, Nezavisni blok podsjeća kako mandat nosioca pravosudne funkcija ne prestaje objavom na Twitteru nego odlukom VSTV-a. Zbog toga je način na koji je Tegeltija završio pravosudnu karijeru jednako skandalozan načinu na koji ju je i vršio, pa ćemo do odluke VSTV-a o prestanku njegovog mandata imati jedinstven slučaj u svijetu da jednog političara savjetuje aktivni sudija.

Ovo na najbolji način dokazuje dugogodišnju spregu između korumpiranih političara i nositelja najviših funkcija u pravosuđu, te potvrđuje nalaze eksperata Evropske unije o zarobljenosti našeg pravosudnog sistema i njegovoj podređenosti političkim interesima. Najbolji primjer za to je upravo Milan Tegeltija koji će u službi političara sa crne liste SAD-a samo nastaviti posao koji je za njegove interese radio unutar pravosuđa.

Zbog toga je neophodno da novi saziv VSTV-a predvođen predsjednikom Halilom Lagumdžijom te njegovim zamjenicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan pokaže odlučnost da zaustavi srozavanje ugleda pravosuđa, te da iskoriste zadnju priliku da sankcionišu bivšeg predsjednika. Pozivamo Vijeće da na idućoj sjednici ne prihvati Tegeltijinu ostavku nego da ga na svoju inicijativu razriješe i za sva vremena mu onemoguće povratak u pravosudni sistem kojeg je okaljao.

“Da je umjesto novcem i političkom korupcijom Milan Tegeltija potkovan pravnim znanjem i profesionalnom etikom nikad se ne bi doveo u takvu situaciju, a imao je dovoljno vremena da podnese ostavku. Njegovi nasljednici imaju obavezu da javnosti i međunarodnoj zajednici pošalju poruku kako su spremni na zaokret, a nečasni otpust Milana Tegeltije je najbolji početak za to,” poručio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo