Četvrtak, 28 listopada, 2021

VSTV primio zahtjev za smjenu tužiteljice Sabine Sarajlije: Povrijedila načelo nepristranosti u slučaju Memić

Autor:NAP

Nemojte propustiti

U inicijativi Skupštine KS navodi se da je Sarajlija pokazala pristranost u slučaju Dženan Memić, kao i druge vrste prekršaja.

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine poslalo je dopis predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću u kojem potvrđuju je 20. septembra ove godine zaprimljena inicijativa za smjenu glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

U dopisu je rečeno da se ova inicijativa razmatrati kao pritužba na povredu dužnosti, navodi se u zvaničnom saopćenju Vlade KS. Osim toga, dodaje se kako se ova inicijativa u sklopu ovog ureda može razmatrati samo u pogledu navodenih pritužni koje mogu predstavljati eventualni disciplinski prekršaj.

U inicijativi Skupštine KS navodi se da je Sarajlija pokazala pristranost u slučaju Dženan Memić, kao i druge vrste prekršaja.

– Zahtijevamo da pokrenete disciplinski postupak protiv glavne tužiteljice iz razloga što je ista obnašajući funkciju glavne tužiteljice u proteklom periodu, a posebno svojim držanjem i izlaganjem na sjednici Skupštine KS dana 07.09.2021. godine iskazala sljedeće: da ne posjeduje rukovodne i organizacijske sposobnosti bitne za rad tužilaštva, da je povrijedila načelo nepristrasnosti na način da je dovela u pitanje povjerenje javnosti i učesnika u postupku u svoju nepristrasnost kao i tužilaštva na čijem je čelu, a posebno u predmetima ‘Dženan Memić’ i ‘djevojčice Nadin’, da je očigledno prekršila obavezu ispravnog postupanja prema oštećenom Murizu Memiću, tako što je odbila da ga primi na razgovor i pored više upućenih zahtjeva na koje nije uopšte odgovorila, iskazala nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti jer je propustila naložiti vođenje službene istrage o novonastalim okolnostima i propustima postupajućih tužilaca nakon donijetih oslobađajućih presuda u predmetu ‘Dženan Memić’, odgovarajući na pitanje o slučaju neliječenja djevojčice Nadin kazala je da je postupak u toku, dok je majka djevojčice Nadin pročitala da nije otvorena istraga uopšte. Glavna kantonalna tužiteljica nije provela istražne radnje koje su joj naložene odlukom Federalnog tužilaštva, nije obavijestila oštećene i javnost o rezultatima istrage i nije donijela tužilačku odluku. Iako je Skupština zahtijevala da se ovaj predmet stavi u prioritet nisu provedene istražne radnje prema saznanjima porodice, jer im se informacije ne daju. Nije informisala Skupštinu zašto istražni tim nije proveo nijednu istražnu radnju. Prema saznanju porodice Smajlović nisu provedene istražne radnje.

Podsjećamo da je Skupština Kantona Sarajevo, na 41. radnoj sjednici održanoj dana 7. septembra ove godine, na inicijativu predsjedavajućeg, donijela navedeni zaključak.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo