Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

VTKBiH podržao zamrzavanje akciza na duhanske proizvode

Nemojte propustiti

Inicijativu o zamrzavanju rasta akciza na duhan i duhanske proizvode na dvije godine, koju je nedavno članovima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH uputilo pet duhanskih kompanija koje posluju u BiH, podržala je i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Padaju prihodi

Prijedlog za zamrzavanje akciza, u kojem između ostalog stoji da Grupacija proizvođača i prerađivača duhana i duhanskih prerađevina pri VTKBiH podržava inicijativu i očekuje da će se amandmani na Zakon o akcizama što prije uputiti u parlamentarnu proceduru, upućen je UO UIOBiH, ministarstvima finansija države i entiteta te pojedinim međunarodnim institucijama.

Proizvođači duhanskih proizvoda na ovaj način žele ukazati na iznimno visoko akcizno opterećenje na duhanske proizvode, što je uzrokovalo potražnju supstituta na ilegalnom tržištu. Odnosno, zbog previsokih cijena cigareta, uzrokovanih previsokim akcizama, koje su u konstantnom porastu od 2009. godine, te akciznog opterećenja rezanog duhana, potrošači nabavljaju ilegalni duhan i krijumčarene cigarete.

– Rast akciza ubrzanim intenzitetom ne utiče samo na gubitke kompanija koje legalno posluju već i na čitavu ekonomiju. Naime, postojeći Zakon o akcizama nametnuo je iznimno agresivan rast akciza na cigarete, pa je od 2009. godine do danas poresko opterećenje na cigarete utrostručeno. No, ono što je alarmantno je činjenica da i unatoč rastu akciza, prikupljeni prihodi padaju, kazao nam je Sergej Papoči, stručni saradnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u VTKBiH.

Uprava za indirektno oporezivanje je u 2012. godini od akciza na cigarete prikupila 758 miliona KM. Isto toliko prikupljeno je i u 2014, dok su u međuvremenu akcize drastično porasle.

Ubrzan rast

– Zbog ubrzanog rasta akciza kroz godine cijena kutije cigareta, čak i one najjeftinije, nije u skladu sa standardom i platežnom moći potrošača u BiH, stoga imamo rast ilegalne trgovine. Aktuelna fiskalna politika nije pratila platežnu moć, pa su iznimno visoke akcize na cigarete prouzrokovale eksploziju crnog tržišta, pad državnih prihoda i otežano poslovanje legalnih duhanskih kompanija. Stoga je potrebno hitno podržati inicijativu duhanskih kompanija da se zamrzne rast akciza na dvije godine, a da se taj period iskoristi da sve državne agencije za provedbu zakona efikasnije pristupe rješavanju problema ilegalnog tržišta duhana. Na taj način sačuvat će se i državni budžet i radna mjesta onih koji rade legalne poslove povezane sa duhanskom industrijom, kazao je Papoči.

Podsjetimo da su duhanske kompanije više puta tokom 2014. upozoravale Upravni odbor UIOBiH na ovaj trend tražeći da se uspori rast akciza. No, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije poslušao šta imaju reći kompanije, te je ponovo podigao akcizu na duhanske proizvode od 1. januara 2015, čime je ovaj opasni trend rasta crnog tržišta potpuno izmakao kontroli.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo