Petak, 22 listopada, 2021

Vučić: Beograd podržava teritorijalni integritet BiH

Nemojte propustiti

vucic

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija bezuslovno podržava teritorijalni integritet BiH, čiji je dio i Republika Srpska.

On je za švajcarski dnevnik “Noje ciriher cajtung” napomenuo da je to rekao i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i da je na svom prvom putovanju u inostranstvo kao premijer posjetio Sarajevo.

Na pitanje da li očekuje da će Zagreb podržati pristupni proces Srbije EU, Vučić je odgovorio da nikada ne kritikuje susjedne zemlje, kao i da u regionalnim odnosima primjenjuje strategiju nereagovanja na provokacije.

“Mi se ne uzdržavamo zato što smo slabi ili uplašeni, već ćutimo zato što nam je stalo do stabilnosti na zapadnom Balkanu. Stabilnost je ključna reč moje politike”, rekao je Vučić.

Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je podsjetio da je pokrenut dijalog i naglasio da je Srbija napravila mnoge kompromise kojima stanovništvo Srbije nije uvijek zadovoljno, ali je to činjeno na najbolji mogući način kako bi se život i bezbjednost Srba na Kosovu štitili i Srbiji omogućio put u EU.

Na pitanje da li je saglasan sa navodima da je samoproglašeno Kosovo faktički nezavisno, Vučić je rekao da ne smatra da je to tačno i istakao da Srbija nije spremna da prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu, te da se nada da Brisel ustupke ne očekuje samo od Srbije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo